Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Du är vad du äter

Från 2006
Uppdaterad 16.05.2016 15:48.

Du är vad du äter. Det påstår läkare och ekologiska jordbrukare i det här avsnittet av "Solarplexus". De flesta aktar sig för tillsatsämnen, men det är ännu viktigare att äta kost som är bra för hälsan, säger experterna i programmet.

Professor Herman Adlercreutz berättar att det varken lönar sig att akta sig för smuts eller tillsatsämnen. Lite smuts är dessutom bara bra eftersom det hjälper att motverka allergier. Men viktigast är trots allt att vi äter tillräckligt med råg, frukter och grönsaker. Det gäller alltså att få i sig både fibrer och vitaminer.

Ämnen som är speciellt hälsosamma är så kallade flavonoider och lignaner som bland annat finns i bär. Adlercreutz berättar också att tarmfloran är viktigt för vår hälsa och vårt immunförsvar. Därför är det bra att till exempel dricka surmjölk eller någon annan dryck som innehåller mjölksyrebakterier.

Läs också