Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Bröstcancer

Från 2006
Uppdaterad 17.05.2016 15:25.
Om bröstcancer - Spela upp på Arenan

Var tionde kvinna kommer någon gång under sitt liv att insjukna i bröstcancer. Vi ser på situationen 1984 och 2004.

Bröstcancer är en sjukdom som ökat enormt från 1984 till 2004. Samtidigt blir behandlingarna också allt effektivare.

Vi får följa med situationen 1984, från sjukhuskorridorerna och hemmen. Både läkare och tillfrisknade patienter diskuterar. Hur kan man i ett tidigt skede upptäcka bröstcancer? Och hur känns det att sakna ett bröst?

Solarplexus - bröstcancer - Spela upp på Arenan

Melita Tulikoura ägnar ett helt avsnitt av programmet "Solarplexus" åt att diskutera sjukdomen 2004. I studion sitter både läkare och patienter för att diskutera sina erfarenheter och nya behandlingsmöjligheter.

Eila Granberg var 48 då hon fick sin första bröstcancerdiagnos. 30 år senare upptäckte hon en cancerknöl i sitt andra bröst. Monica Häggblom var bara 34 då hon fick sin bröstcancerdiagnos. De berättar om sina upplevelser av sjukdomen, om sorgen, oron och om tillfrisknandet.

Enligt kirurg Karl von Smitten är båda fallen relativt ovanliga eftersom återfall inte är speciellt vanligt fem år efter att man opererats. Det är också ovanligt att kvinnor under 35 insjuknar i bröstcancer.

I studion diskuteras också orsakerna bakom sjukdomen. Kan stress, hormoner eller kost inverka på om man insjuknar eller ej.

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan