Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jan Jalutsi – Yrke fängelsekund?

Från 2006
Uppdaterad 17.05.2016 15:28.
Jan Jalutsi om framtiden - Spela upp på Arenan

Jan Jalutsi, tidigare känd som Jan Moilanen, har rymt sju gånger från finska och svenska fängelser. Något som gjort att ett fyraårigt straff förlängdes till 20 år.

I Solarplexus berättar Jan Jalutsi om sina fängelsestraff och sin framtid. ser samtidigt hoppfullt och pessimistiskt på sin framtid. Det här är hans första dagar på 20 år som en verkligt fri man. Han har ingen aning om hur man lever ett vanligt liv utanför fängelsets murar. Han kommer ut som en marsmänniska. Men han tänker försöka.

Flera villkorliga domar för smärre förseelser fick Jan Jalutsi att tro att man inte på allvar behöver avtjäna sina straff. Det sporrade till mera brottslighet. Men till slut var det stopp. Polisen hämtade Jan Jalutsi och körde honom till Skatuddens fängelse. Han dömdes Jan till ett fyraårigt straff för väpnat rån. Men för den då 24-åriga Jan kändes straffet väldigt långt.Så han rymde och när han åkte fast rymde han igen. Under rymingarna gjorde han sig dessutom skyldig till flera rån. Därför är det en 40-årig Jan som äntligen får lämna fängelset 2002. En Jan som enligt honom själv lugnat ner sig en hel del.

Jan Jalutsi: dagen efter frigivningen - Spela upp på Arenan

I Obs träffar man Jalutsi en dag efter att han kommit ut från fängelset. Han är orolig för hur han skall anpassa sig till samhället. Han talar om att fängelset bara är en förvaringsplats, där finns ingen hjälp eller rehabilitering för hur man skall klara sig i samhället.

Jan Jalutsi om sitt liv och sin bok - Spela upp på Arenan

Jan Jalutsi gav ut boken Ammattina vankikarkuri 2009 . Den ger en utmärkt inblick i en kriminell mans sätt att tänka och agera. Mycket verkar helt enkelt i Jalutsis liv ha handlat om infall och inte särskilt välgenomtänkta kupper. Boktid intervjuar Jan Jalutsi

Jan Jalutsi i Min morgon - Spela upp på Arenan

Jalutsi fortsatte författarkarriären och gav ut en ny bok Tarinoita matkasellistä. Han deltar i Min Morgon 2011 och berättar om skrivarlusten. Jalutsi berättar att han var en bokslukare som barn. Han älskar böcker och har skrivit egna berättelser från barnsben. I synnerhet sci fi.

Jan Jalutsi i Efter nio - Spela upp på Arenan

I Efter nio berättar Jan Jalutsi om fängelser och gränser. Han säger inte att det skulle vara lätt att rymma från fängelser, fast han har gjort det sju gånger. Men hans vilja var starkare än alla fängelsemurar i världen. Dessutom fick han hjälp av skumma figurer som förstås skulle ha betalt för sin hjälp. Det var därför Jan Jalutsi började råna banker.Under sex års tid satt han helt isolerad, utan att träffa några andra människor, med dubbla fotbojor kring vristerna. Tre och ett halvt år var han på rymmen. Men medan han satt inne hade han tid att studera. Numera talar Jan Jalutsi sex språk och har sju ykesexamina.