Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Ekologisk odling i Nagu

Från 2009
Uppdaterad 20.09.2016 13:40.
På Södergårds i Kirjais - Spela upp på Arenan

Lärarparet Andrén ärvde Benitas barndomshem i Kirjais, Nagu. Nu tillbringar de hela sin fritid där med att odla en massa miljövänliga produkter. Aagot Jung tillbringar en underbar dag på gården.

"Lite tokig ska man va", menar Benita och Roland Andrén som odlar allt enligt miljövänliga metoder. Folk i Kirjais by skakade på huvudet och frågade lite spydiskt om de odlar "pedagogiskt". Men nu gillar de flesta de fina och goda produkter man kan köpa.

Gården Södergårds i Kirjais by, Nagu är från 1799 och Benitas morfar köpte gården i början av 1900-talet. Gården hade en enorm trädgård, med över 100 äppelträd. Åkerområdet är numera på två hektar och själva gården är på 6 ha.

Benita och Roland Andrén bor inte på gården, men är där dygnet runt. Benita är intresserad av blommor och växter, medan Roland tycker om hårt och tungt arbete. De odlar och säljer ekologiska produkter, potatis, lök, kryddor, morot och blommor.

Familjens söner Robert och Bengt har utbildat sig till trädgårdsmästare och stöder sina föräldrar i deras ekologiska odling, men vissa saker känns nog enligt pojkarna lite ålderdomliga. Pappan Rolands ogräshjul skulle pojkarna vilja byta ut mot en traktor.

Aagot Jung njuter och beundrar. Till sist sitter man i apelträdgården och pustar ut. Där lär inte familjen Andrén hinna sitta så mycket.

Mer om ämnet på Yle Arenan