Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Med feministiska sånger kämpade man för kvinnokamp och solidaritet

Uppdaterad 08.03.2022 09:25.

"Är du rädd och ger din man rätt så att han inte går sin väg?" sjunger de emanciperade kvinnorna åt den förtryckta kvinnan av årgång 1980.

På 1970 och 80-talet samlades kvinnor i kvinnogrupper som skulle höja medvetandet och insikten i kvinnofrågor (från eng. consciousness raising groups). Man delgav sina erfarenheter och kämpade för att få det bättre.

Vi skall stå samman - Spela upp på Arenan

Man ville även höja medvetandet med hjälp av nöjen, visor och dans. Viktigt var också att barnen skulle vara med. Här får ni lyssna till tre sådana visor.

I det fjärde klippet hör vi feministgruppen sjunga den klassiska Ååå tjejer (Vi måste höja våra röster) med text av Suzanne Osten/Margareta Garpe och musik av Gunnar Edander från ett skådespel av Osten och Garpe från 1971. Som illustration ser vi industriarbetarkvinnor, som kanske ännu inte har höjda medvetanden, utföra pausgymnastik.

Snutt av Vi måste höja våra röster - Spela upp på Arenan

"Vad gjorde kvinnorna när männen skrev historia, hah?" sjunger Feministerna, en demokratisk och jämställd grupp.

Gruppen Feministerna är en stor kvinnokör, med instrument och sångare. Här sjunger några av Feministerna. De sjunger här Det skall bli slut på rumban (Kaya Ålander - Louise Wallden).

Efteråt intervjuas Margaretha Thun, Yrsa Glad och Brita Wilhelms. Man skall inte bara passivt lyssna på elitistisk mansmusik, kvinnokörer är demokratiska och jämställda och man skapar kollektivt.