Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Är internet nyttigt eller farligt?

Från 2008
Uppdaterad 08.06.2015 15:06.
Internet sprider barnporr? - Spela upp på Arenan

1995 var internet ännu både nytt och konstigt, trots att en hel del människor använde sig av det. Fyra år senare har internet spridit sig, men man är orolig för följderna.

Internet föddes i 1980-talets USA där det utvecklades av militären. I början av 1990-talet spred sig nätverket till universitet och studenterna började själv utveckla nätet. Johan Helsingius var en förgrundsgestalt i Finland.

Byggstenar: Internet och 100 år av elektronisk revolution

14:31

Juhani Westman diskuterar med Richard Nordgren i Byggstenar (1995) om hur man kopplar upp sig på nätet och vad det här med e-brev egentligen är.

Världens största datanätverk Internet misstänks sprida barnporr.

Men internet är inte bara information och ett uppslagsverk för viktiga detaljer. 1995 är man rädd för att internätet sprider barnporr. Och dessutom via en anonym server i Helsingfors. Hur kan man hindra detta?

Anonymitetsskydd och kriminalitet på internet - Spela upp på Arenan

Det visar sig senare att barnporren inte gått via Helsingfors och Johan Helsingius, men polisen har konfiskerat data från servern angående ett annat brott. Vågar man använda en server om den inte är anonym?

Internätet breder ut sig. Men vad om man, som den fiktive personen "Sture", aldrig varit på internet?

Internätet breder ut sig, men "Sture" har aldrig varit på nätet - Spela upp på Arenan

Och är det så att pojkarna programmerar och flickorna söker partners på internet eller är det bara vad journalisterna tror?

Förstår vi vad internet är? I Kustkanalen försöker man förklara ordentligt för oss vanliga människor vad internet riktigt är, och hur vi finlandssvenskar kan använda oss av det.

Kustkanalen om internet - Spela upp på Arenan

Nog har ni väl alla hört talas om internätet, frågar Göran Palm. Göran Palm tror att en en stor del av människorna inte någonsin kommer att börja använda internet. Jens Granlund från Malax menar att alla kommer att använda sig av internet. Desutom diskuterar Kustkanalen om kryptering, källskydd och om man kan tro på allt som finns på nätet.

1999 har man godtagit att internet har kommit för att stanna. Nu diskuteras nackdelarna och de mörka sidorna med internet. Särskilt de unga måste skyddas från internets avigsidor.

Internet växer, och också internets avigsidor - Spela upp på Arenan

Internet är ett är ett uttryck för den tid vi lever i, menar Marina Pimenoff. Hon tror att man inte kan skydda de unga, men man skall inte romantisera internet. Marina Pimenoff tycker att de fysiska upplevelserna ändå är viktigare och dem kan en rutkontakt inte tillfredsställa. Hon tror inte att det kommer att dra med sig tusentals människor.

Helsingius menar att man på ett allmänt bibliotek kan hitta tips på bomber och gifter, men internet är så mycket snabbare och enklare. De unga tvingas leva i en kaotisk värld med många sanningar. Marina Pimenoff menar att internet visar hur "världen" är på riktigt, det är en avspegling av vårt psyke, det innehåller alla de kräftsvulster som gnager på oss.

Kan man vara beroende av internet? - Spela upp på Arenan

Men är internet beroendeframkallande? När vistas man för mycket på internet?

Internet är som en kackerlacka, förökar sig snabbt och går inte att hejda.

Internet från Amsterdam till Pernå - Spela upp på Arenan

2002 är internet på allas läppar och finns i varje liten knut i Finland. Obs presenterar historien om internet och hur det kom till Finland. Man intervjuar Juha Heinänen på Song Network och Johan Helsingius på Jult Technology i Amsterdam. Bonden Nisse Husberg har varit med och starta Hindersby "datastuvu" i näraffären Mumsi.

Läs också