Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Linus Torvalds – från universitetsnörd till Microsofts utmanare

Från 2006
Uppdaterad 26.08.2016 10:08.
Linus Torvalds på väg till Silicon Valley - Spela upp på Arenan

Linus Torvalds har visat alla världens datanördar att det går att skapa storverk från pojkrummet. Under studietiden satt Torvalds hemma och utvecklade ett eget operativsystem, spred det genom kontakter på nätet och blev sedan världskänd.

Linus Torvalds om Linux - Spela upp på Arenan

Dataprogrammet Torvalds utvecklade heter Linux. Det blev nördarnas och experternas favorit och efter succéen reste Torvalds till Silicon Valley för att göra karriär.

Beundran inför Linus Torvalds - Spela upp på Arenan

Linux är i dag ett namn som klingar bekant för de flesta. Operativsystemet står i klar motsats till Windows. Programmet är gratis och vem som helst kan ladda ner koden och göra egna ändringar i den. Det går alltså att skapa ett skräddarsytt Linux för sina egna behov, om man alltså är tillräckligt kunnig för att klara av det.

Linus Torvalds utvecklade Linux under sina år som studerande vid Helsingfors universitet. I den här intervjun, den första som gjordes med honom, berättar han om sin framgång och om kommande projekt.

Bill Gates från Microsoft i Finland - Spela upp på Arenan

Torvalds ses som en utmanare till Microsofts imperium, men det diskuteras inte då Bill Gates från Microsoft besöker Finland 1998. Däremot tillfrågas Gates om Microsofts intresse av Nokia.

Läs också