Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Munsalaidealisten som upplevde den stora revolutionen på Kuba

Från 2012
Uppdaterad 21.10.2015 15:24.

Munsalafilosofen Walter Blomqvist på Kuba

24:31

Munsalaidealisten Walter Blomqvist flyttade till Kuba i början av 1930-talet. Han hann uppleva många skeden i Kubas moderna och blodiga historia och blev vän med Fidel Castro och Che Guevara. Hör honom berätta sina fascinerande minnen.

Det var något av vikingablodet som finns i Munsalaborna som gjorde att folkskolläraren Walter Blomqvist lämnade sitt trygga Österbotten och begav sig ut i världen. Via Sverige, Norge, Danmark fick han smak för stora världen. Men han blev ständigt mera orolig. Han tyckte om Munsala, men ville utveckla sig och Munsalaidéerna.

Walter Blomqvist reste 1929 med en liten kappsäck för att studera i Birmingham. Där anhöll han om ett stipendium till Columbia universitet i New York och fick det.

Blomqvist hade endast fjorton dollar i sin ficka när han kom till New York. Den första tiden i New York var därför mycket svår. Men Blomqvist fick kontakt med finlandssvenska emigrantkretsarna.

Under studietiden lärde Blomqvist känna en kubansk flicka, han blev förälskad och gifte sig. De kunde inte stanna i USA pga att Blomqvist bara hade ett studentvisum, så de reste ner till Havanna, Kuba.

Redan när Blomqvist anlände till Kuba blev han förälskad i landet, naturen och kubanerna. Det var ett underlig starkt ljus över naturen. Men han blev också upprörd över hur de stora klyftorna mellan rika och fattiga. T.ex. hur sockerrörsarbetarna hade det.

Landet hölls i en stark diktatur av Fudgenico Batista, efter en kupp 1952. Men i och med kuppen började också ett uppror mot diktaturen. Som den Munsalaidealist Blomqvist var blev han intresserad av situationen där och av ungdomen som försökte göra motstånd mot diktaturen. Walter Blomqvist ansåg att Kuba var i behöv av en stor revolution, som också kom 1959.

Blomqvist hade flera personliga kontakter med Fidel Castro och Che Guevara. Vi får höra anekdoter om Fidel och Che.

Walter träffade Che Guevara för första gången när han kom ner från bergen. Han var skäggig och stor, nästan lika hög som Fidel. Men när Blomqvist och en finländsk journalist, Eva Aminoff, träffade Che som industriminister i ett lyxpalats var det underligt att se den skäggiga oborstade mannen bland lyxföremålen.

Text: Ida Fellman

Läs också