Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Där vägarna tar slut

Från 2009
Uppdaterad 04.02.2019 13:34.
Dokumentärfilm om Österbotten - Spela upp på Arenan

Hur befolkades Österbotten och blev bördig odlingsmark? Och hur såg det ut på 1970-talet när folket flyttade från landsbygden?

Redaktör Harald Wiik berättar om nybyggarna som bosatte sig i det svenska Österbotten och började odla mark på 1800-talet. Med beundran berättar man i trankterna om dessa hårt arbetande bönder.

Men då 1970-talet pågår är trenden den motsatta: folket flyttar bort från de avlägsna byarna i Österbotten.

Hanna Regnell berättar om bosättningen i Rankas, Munsala. En liten by med 7 bönder och ett femtiotal personer har blivit en by där endast Hanna bor.

Alla andra har flyttat till Sverige, Amerika eller Munsala kyrkby. Och många har dött.

Varför flyttar folk?

- Ja-a, det är väl dåliga vägar och avsides, menar Hanna. Folket vill ha bilar, post och butik. Också skolorna dras in. Ungdomarna som inte vill syssla med jordbruk har ingen möjlighet till biinkomst.

Men Hanna Regnell vill inte flytta bort från Rankas. Hon har bott 45 år på gården, 42 av dem som änka med två små barn. Och det var nog trevligt när det var folk i alla gårdar.

Rankas by lever dock upp på sommaren. Alla emigrerar inte långt bort. Den lokala urbaniseringen innebär att man försöker bli kvar och anpassa sig.

Harald Wiik presenterar fakta och siffror om jordbruk i Finland och svenska Österbotten. Lantmäteriingenjör Johannes Simons talar om nyskifte, nya vägar och byar. Jordbrukare Brage Udd bor fem kilometer från sina åkrar.

Vad skall människorna göra i framtiden? Regionchef Henry Holmlund och Harald Wiik funderar på möjligheterna.

Rättelse: Ragna Regnell har ändrats till Hanna Regnell tack vare en påpekan från publiken 4.2 2018.