Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Åkerblomrörelsen - religion, mordförsök, misshandel och mened

Uppdaterad 03.01.2022 09:37.
Dokumentärfilm om Åkerblomrörelsen - Spela upp på Arenan

Mordförsök och mened är inte något som i vanliga fall förknippas med en kristen rörelse. Men predikanten Maria Åkerbloms sekt skulle komma att dömas för båda två.

Mordförsök och mened är inte något som i vanliga fall förknippas med en kristen rörelse. Men Maria Åkerbloms sekt skulle komma att dömas för båda två.

I Karl Sahlgrens dokumentärfilm ovan följer vi Maria Åkerbloms liv och sektens tillblivelse.

Maria Åkerblom föddes 1898 i Snappertuna. Hennes familj var fattig och vid tolv-års ålder började hon arbeta som piga vid olika gårdar i kommunen. Det var vid en av dem hon för första gången kom i kontakt med väckelserörelser.

Efter en svår sjukdom började också Maria själv predika. Hon blev en så kallad sömnpredikant som höll sin predikan i ett transliknande tillstånd och påstod att hennes ord kom direkt från gud.

Stora skaror samlades i Snappertuna för att höra henne predika och hon fick senare också framträda i några kyrkor i Helsingfors. Men först då Maria reste till Österbotten började hennes rörelse formas.

I Karleby och Terjärv fick Maria många anhängare och hon slog sig senare också ner i trakten. Vid den här tiden började kyrkan ta avstånd från Maria och hennes rörelse väckte mycket uppståndelse i norra Österbotten. Medlemmarna drog sig mer och mer undan samhället.

Rörelsen stämdes för att ha försökt "piska djävulen" ur en av medlemmarna och när Maria själv avfyrade en pistol på en öppen väg blev det början på hennes fall.

Maria Åkerblom Kammion sairaalassa 1924
Bildtext Maria Åkerblom som ung
Bild: Gustav Björkstrand

Maria ställdes inför rätta men frikändes då flera sektmedlemmer vittnade om att hon inte avfyrat något vapen. Medlemmarna stämdes då för mened, vilket ledde till att ännu flera sektmedlemmar ljög i rätten.

Skandalerna i Karleby gjorde att Maria bestämde sig för att rörelsen skulle flytta till Helsingfors. Medlemmarna sålde alla sina ägodelar och följde sin ledare till huvudstaden.

Men åtalen fortsatte förfölja rörelsen och något som ledde till att den så kallade inre ringen beslöt sig för att mörda en advokat som var dem på spåren. Efter mordförsöket hann myndigheterna till sist i kapp rörelsen.

Maria Åkerblom fängslades men lyckades rymma flera gånger, bland annat från från fängelset i Tavastehus. Hon satt slutligen fängslad i åtta år medan rörelsen upplöstes.

I den finska serien Kriminalhistoriska berättelser tar man upp Maria Åkerbloms liv i ett avsnitt, med namnet Sömpredikanten. (Tyvärr har programmet inte svensk textning)

Kriminalhistoriska berättelser - Spela upp på Arenan

Efter sina år i fängelset levde Maria ett stillsamt liv med de fåtal anhängare som fanns kvar.

Maria Åkerblom med lejon.
Bildtext Maria Åkerblom med ett lejon

Hon blev bland annat känd som hunduppfödare och hade även två tama lejon.

Maria Åkerblom
Bildtext Maria Åkerblom som gammal
Bild: Gustav Björkstrand

Maria Åkerblom dog 1981 och hennes villa fick förfalla.

Maria Åkerbloms villor i Mejlans säljs och Åkerblom-skaran måste flytta - Spela upp på Arenan

På 2000-talet blev intresset för Maria Åkerblom stort igen.

Boktid diskuterar Jolin Slottes bok om Maria Åkerblom - Spela upp på Arenan
Gustav Björkstrand berättar om Maria Åkerblom - Spela upp på Arenan
Jolin Slotte och Maria Åkerblom - Spela upp på Arenan

Källor:
Jolin Slotte: Fråga aldrig varför, tvivla aldrig mer (2011)
Gustav Björkstrand: Maria Åkerblom: sändebudet med makt över liv och död (2011)
Ulla Lindqvist: Maria Åkerbloms sekreterare (1991)
Sarah Hemgård: Ständigt vidare (1996)