Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jörn Donner om filmen Kvinnobilder

Från 2007
Uppdaterad 26.05.2016 14:39.
Jörn Donner intervjuas om Kvinnobilder - Spela upp på Arenan

Jörn Donner gjorde i slutet av 1960-talet flera filmer som behandlade erotik och sex. Kvinnobilder som blev färdig 1970 ansågs för vågad. Med fyra röster mot fyra blev den befriad från totalförbud, men den skulle klippas och belades med en straffskatt på 30%.

Astrid Gartz intervjuar Jörn Donner i nyhetsprogrammet Från dag till dag. Donner medger att filmen Kvinnobilder kanske har vissa diskutabla partier, men han är totalt överraskad över detta beslut. Han menar att den här filmen inte kan visas nu, den blir för dyr att visa p.g.a straffskatten och dessutom obegriplig efter alla klipp. Han hotar att sluta göra film över huvudtaget i Finland.

Jörn Donner säger att det inte är svårt att göra pornografiska filmer, det är inte det han försökt göra. Men han vill inte heller suga på karamellen, till kärleken hör erotik.

Donner håller inte med att censur har ett PR-värde. Då redaktör Gartz påpekar att det alltid är ståhej kring Donners filmer undrar Donner om han är förföljd eller förargelseväckande.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan