Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Åsne Seierstad skriver om människor i krig

Från 2006
Uppdaterad 18.05.2016 13:37.

Åsne Seierstad blev ett känt namn världen över efter sin journalistiska roman "Bokhandlaren i Kabul". Sedan kom Irakkriget och norska Åsne rapporterade från stridernas Bagdad.

Det har på sistone varit ganska tyst kring Åsne Seierstad. Men 2003 var hennes namn på allas läpper. Hon frilansade för flera nordiska tidningar och TV-bolag, hennes ämnesområde var Irak mitt under brinnande krig.

Seierstad har fått utstå mycket kritik för sin journalistik. En del påstår att hennes rapporteringar saknar djup, andra kritiserar henne för att inte vara tillräckligt objektiv.

Seierstads litterära framgångar har inte heller varit helt problemfria. Samtidigt hennes böcker klättrade högre och högre upp på amerikanska topplistor försökte huvudpersonen i genomslagsboken "Bokhandlaren från Kabul" stämma henne. Bokhandlaren tyckte nämligen att Seierstads porträtt av honom och hans familj var en ren lögn. Men rättegången blev aldrig av och istället gav bokhandlaren ut en egen version av händelserna.

Här dyker Seierstad upp i Bettina S soffa för att berätta om Irakkriget, böckerna och vad hon tänker om bokhandlaren i dag.