Att leva i Tjernobyls skugga

I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.
Följderna av Tjernobylolyckan syns fortfarande i Ukraina. Tv-nytts Anna-Lena Laurén har besökt den förbjudna zonen kring Tjernobyl och staden Pripjat. I dag är Tjernobyls trasiga reaktor fyra intäckt i en betongsarkofag. Men sarkofagen läcker och radioaktiva utsläpp sipprar fortfarande ut från kärnkraftverket.
Oleg Zuikov växte upp i Pripjat. Idag har hans skola vuxit igen. Naturen har tagit över. I byn Illitsi bor dock många människor. Sköldkörtelproblem är vanliga hos befolkningen i områdena kring det forna kärnkraftverket.

Kerstin Kronvall besöker byn Ditjatki 2011. Det är en by som är nästan övergiven. Folk är rädda för strålningen. Kronvall talar med invånarna i byn om den vackra aprildagen för 25 år sedan.
Också Vitryssland drabbades mycket hårt av Tjernobyls radioaktiva nedfall. Sköldkörtelproblemen och sköldkörtelcancefallen i Gomel (Homel) i Vitryssland steg nästan hundrafalt efter Tjernobyl. Kustkanalen besöker Gomel 1996.


För barn i Ukraina och Vitryssland ordnades på 1990-talet sommarläger i Finland. "Tjernobylbarnen" fick njuta av friskt och rent vatten med organisationen Hoppets stjärna.
Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck
Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.