Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

I teatervärlden styr männen

Från 2014
Uppdaterad 21.01.2016 17:31.
Om jämställdhet i teaterbranschen - Spela upp på Arenan

Är teatercheferna alltid män? Som dessutom sätter upp pjäser med sina manliga kompisar i huvudrollerna? I kulturprogrammet Neon diskuteras jämställdhet i teaterbranschen.

Filosof Marianne Airisniemi har funderat på de rollmodeller vi erbjuder unga män och kvinnor. Varför bemöter man människor olika beroende på kön?

På de finlandssvenska teatrarna har ett makskifte ägt rum 2005. Men det är bara en ny generation av män som styr. Alla institutionsteatrarna och de största av de fria teatrarna leds av 28- till 45-åriga män.

Joachim Thibblin på Åbo Svenska Teater vill inte diskutera könsaspekten. Han anställer gärna kvinnor, men menar att det är en sak- och en personfråga. Kvinnorna borde tala om det sinsemmellan.

Pekka Strang på Lilla teatern tycker att det inte spelar någon roll om någon är man eller kvinna. Han märker inte problemet, men erkänner att kvinnor kanske kan tycka annorlunda.

Tobias Zilliacus på Viirus anser dock att det är en uppenbar brist att det inte finns kvinnor på de ledarna positionerna. Viirus har alltid varit en grabbteater, säger Tobias Zilliacus.

Skådespelare Marika Parkkomäki påpekar att kvinnor i teaterbranschen, i synnerhet äldre kvinnor, inte vågar ifrågasätta val av chefer. Problemet ligger i hela teaterstrukturen, menar hon.

Hannele Mikaela Taivassalo i den lilla fristående Skunkteatern säger att teatern är konventionell och konservativ. Skådespelet är en metafor för samhället och speglar den verklighet vi lever i.

Text: Ida Fellman

Läs också