Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Att bli far 1966

Från 2007
Uppdaterad 16.01.2016 16:27.
Gunnar Mattsson med fru, 1960
Bild: Kalle Kultala

Hur är det att bli pappa? Tänker blivande pappor på barnet innan det föds? Redaktör Ulla Gyllenberg intervjuar pappor på 1960-talet. Även författarna Gunnar Mattsson och Solveig von Schoultz medverkar

Om förlossningar, graviditet och faderns och moderns roll

30:47

Vi får höra om tankar på hjärtljud, förlossningar, barnets kön.

Författare Gunnar Mattsson berättar om hur han tänkt när han skrev sin bok Prinsessan, om en kvinnas graviditet och förlossning. Gunnar Mattsson frågar varför kvinnor inte skriver om dessa teman.

Solveig von Schoultz, som skrivit Sju dagar om en intensiv tid med sina små barn, menar att händelserna är så starka, betyder så mycket, men kanske är för intima, för nära en. att Gunnar Mattsson skrivit om dessa ämnen tyder på manlig mjukhet, säger von Schoultz.

Avundsjuka mot kvinnor som skall få föda

Mannen tänker på sin fortsättning i och med barnet, menar både Gunnar Mattsson och Solveig von Schoultz. Solveig von Schoultz talar om den osynliga navelsträngen. Hon menar att mannen aldrig kan komma så nära, eftersom han inte har den fysiska upplevelsen.

Gunnar Mattsson säger att han skulle vilja föda barn, om det vore möjligt, han är avundsjuk på kvinnorna och förundras över kvinnor som inte vill gå igenom förlossningen, utan i stället sövs ner och genomgår kejsarsnitt. Vissa av männen vill absolut inte ens vara med vid förlossningen. Gunnar Mattsson skulle ha velat, av avundsjuka och nyfikenhet, men mest av yrkesskäl för att kunna skriva om det, men hans hustru vill det inte.

Hur är det för papporna när de får veta att de skall få barn, frågar redaktören gynekolog Olof Widholm. Docent Widholm har ofta en känsla av att för männen är barn ofta inte är välkomna. När barnet är fötts är man glad. Det skulle behövas faderskapsrådgivning också.

I programmet hörs utdrag ur Gunnar Mattssons bok Prinsessan.