Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Överlevande från Titanic

Publicerad 22.10.2010 08:00. Uppdaterad 15.01.2020 10:50.
Titanic går under
Bildtext Titanic går under

För åtta dollar mer fick jag en biljett på Titanic, berättar Anna Sjöblom (senare Kinkaid) från Munsala. Också Agnes Sandström reste med Titanic den 10 april 1912. Hör deras spännande överlevnadsberättelser.

Den 10 april 1912 avseglade världens största mekaniska konstruktion, RMS Titanic från hamnen i Southampton. Det enorma fartyget var lika högt som ett tiovåningshus när det begav sig av på sin jungfrufärd från Europa till Amerika.

Fem dagar senare, natten mellan den 14 och den 15 april, rände Titanic på ett isberg. I tre timmar sjönk fartyget. Ombord på fartyget hade man all tänkbar lyx men inte tillräckligt många livbåtar.

På jungfruresan fanns 2207 passagerare och 898 besättningsmän ombord. Av de drygt 3100 personerna räddades under hälften.

Anna Kinkaid (född Sjöblom) från Munsala var med på Titanic. Det var meningen att hon och hennes sällskap skulle resa med Adriatic, men resan blev inhiberad på grund av en kolstrejkt.

För åtta dollar mer flyttades sällskapet till Titanic i en tredjeklasshytt. Anna berättar sina minnen från olycksnatten. Hon hade legat sjösjuk i hytten när Titanic kolliderade med isberget. De övriga från hennes sällskap avled, men Anna klarade sig.

Också fru Agnes Sandström från Motala, Sverige var med på Titanic. Agnes reste tillsammans med sina två döttrar, fyraåriga Rut och knappt två-åriga Beatrice Sandström.

Hennes man var i San Francisco och hade skickat en biljett till familjen. De skulle egentligen resa med en helt annan båt, men liksom Anna Kinkaid fick de flytta över till Titanic på grund av kolstrejken.

Fartyget Titanic i Southampton i arpil 1912.
Bildtext Titanic

Enzio Sevón intervjuar Agnes Sandström om vad hon minns från den ödesdigra natten 1912. Agnes och döttrarna överlevde.

Flickan Beatrice Sandström, Agnes dotter, har sagt att hon inte minns någonting från olyckan. Men för redaktör Karin Sandqvist berättar hon den historia hennes mamma alltid har berättat.

Karin Sandqvist talar också med forskaren Claes-Göran Wetterholm. Han har forskat i alla de nordiska passagerarna på Titanic och skrivit om dem.

Han berättar bland annat den sorgliga historien om Maria Panula som reste med alla sina barn från Ylihärmä till sin man som var nybyggare i USA. De drunknade alla, för Maria Panula hittade inte alla barnen och ville inte lämna dem kvar.

Målning av Titanic
Bildtext Målning av Titanic

Läs också