Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

En timme med Lars von Haartman

Från 2007
Uppdaterad 24.02.2020 15:19.
Lars von Haartman.

Lars von Haartman, expert på den svartvita flugsnapparen, närmar sig både botaniken och litteraturen i sin timme.

Lars von Haartman intervjuar

59:41

Lars von Haartman (1919-1998) var en finländsk professor och fågelexpert, vars livsverk inbegrep den svartvita flugsnapparen. Han skrev även lyrik och gav ut 5 diktsamlingar.

Här får vi tillbringa en timme i von Hartmans och hans vänners sällskap.

Lars von Haartman berättar om sina barndoms somrar på Lemsjöholm, anekdoter om människor och djur. Han säger på sitt torra sätt att barn väl aldrig är så lyckliga som man föreställer sig.

Så berättar han om 30-talets svårigheter, för att övergå till författaren Christer Kihlman och Den blå modern. von Haartman diskuterar med Christer Kihlman främst den ytterst sällsynta fjärilen Apetura Iris som förekommer i Den blå modern. Också zoologen Walter Hackman berättar om den fjärilen.

Rolf Grönblom intervjuar von Haartman om fåglar och i synnerhet den svartvita flugsnapparen. Så diskuterar Lars von Haartman och biolog Göran Bergman (experten från Naturväktarna) hundar.

Från biologin går Haartman över till lyrik som han diskuterar med Bo Carpelan och Henrik Tikkanen. Vi får höra två dikter av Haartman.

Mellan det som diskuteras hör vi Povel Ramel, Elvis och Beethoven, samt litterära uppläsningar.

Informationsruta

Erik Lindström läser ur Christer Kihlmans Den blå modern, Hjalmar Söderbergs Skalder och folk och Robert Graves essäsamling om Robert Frost. von Haartman läser också sina egna dikter Penelope, Charta Marina.

Musik: Povel Ramel: Småfuglarne, Elvis Presley: Don´t be cruel och Beethoven 5 symfonins sista sats