Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Pernilla Karlssons ballad När jag blundar handlar om moderskärlek

Från 2012
Uppdaterad 12.05.2016 10:24.
Pernilla Karlsson: När jag blundar i UMK-finalen - Spela upp på Arenan

Handbollstjejen Pernilla Karlsson från Sjundeå vann överlägset Tävlingen för ny musik 2012 med balladen När jag blundar och representerade Finland i Eurovisionens schlagertävling i Baku. Låten är skriven av hennes bror Jonas Karlsson och handlar om moderskärlek.

Pernilla Karlsson (född 1990 i Sjundeå) vann Finlands nationella uttagning till Eurovisionstävlignen, som 2012 för första gången gick under namnet Uuden Musiikin Kilpailu - Tävlingen för ny musik.

Den vinnande låten När jag blundar är skriven av Pernilla Karlssons bror Jonas Karlsson. Låten handlar om deras kärlek till sin mamma och skrevs till mamman 50-årsdag. Pernilla Karlssons mamma var förstås överlycklig på finalen.

Pernilla Karlsson vann båda omgångarna i Tävlingen för ny musik genom publiktelefonomröstning. I den första omgången fick hon 29,8 %. De övriga som gick till till finalens andra omgång var Stig med låten Laululeija och Ville Eetvartti med låten Lasikaupunki.

I den andra omgången var Pernilla Karlsson var helt överlägsen med 53,4 procent av tittarnas röster. Tvåan Ville Eetvartti fick 28,7 procent och Stig kom på tredje plats med 17,8 procent.

Pernilla Karlsson är en sportig och ivrig handbollstjej, som duktigt gör mål för sitt lag Sjundeå IF. Pernilla lovade dock ge upp sin handbollskarriär om hon slår igenom som sångare.

Det här var andra gången som en svenskspråkig låt vann den finländska uttagningen. Gruppen Beat representerat Finland på svenska med låten Fri 1990.

Pernilla Karlsson laddar upp inför UMK-finalen - Spela upp på Arenan
Handbollsflickan Pernilla Karlsson är Finlands representant i ESC - Spela upp på Arenan
Pernillas mor och bror intervjuas på UMK-finalen - Spela upp på Arenan
Från handbollstjej till schlagersångare - Spela upp på Arenan
En glad Pernilla Karlsson tillsammans med Geir Rönning i Min Morgon - Spela upp på Arenan

Läs också