Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Holger Spår träffar Jukka Keitele - mannen som blev en symbol för 1980-talets snabba börsekonomi

Uppdaterad 14.09.2022 14:45.
Holger Spår diskuterar med Jukka Keitele på Kosmos - Spela upp på Arenan

Vad får vi veta om den f.d. bankiren Jukka Keitele när Holger Spår på sitt försynta men samtidigt framfusiga sätt ställer sina frågor?

Jukka Keitele (f. 1961) kom att bli med en symbol för 1980-talets hårda börsekonomi. Keitele grundade bankirfirman Keitele & Tommila Ab. Företaget noterades på mäklarlistan på Helsingfors Börs och på OTC-listan.

Jukka Keitele snobbiga stil väckte också uppmärksamhet. Han gick alltid klädd i skräddarsydda kostymer.

Jukka Keitele talar med Heidi Hautala om ekonomi och ekologi, 1988 - Spela upp på Arenan

Keitele & Tommila Ab drog ner sin verksamhet 1989-90 och bankirfirman sattes i konkurs 18 oktober 1990.

Holger Spår träffar Keitele efter konkursen. Jukka Keitele kallar sig då hum.kand och freelance-journalist. På frågan om vad han riktigt gjorde i börsvärlden påpekar Keitele att det var ett sociologiskt experiment, som hörde ihop med den ekonomiska strukturomvandlingen. Som ett experiment var det produktivt, trots att priset blev högt; förlust för flera familjer och offentlig skam.

De diskuterar också ingående både Keiteles längd, kostymer och snobbiga preferenser. Keitele är tacksam över att Holger Spår bjuder på kaffe, calvados och cigarr. Trots sina dyra vanor lever han mest på gröt, påstår han. Sen vill Keitele bilda Holger och tar honom på konstutställning.

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan