Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Holger Spår träffar Jukka Keitele

Från 2007
Uppdaterad 25.09.2018 16:31.
14 min

Vad får vi veta om den f.d. bankiren Jukka Keitele när Holger Spår på sitt försynta men samtidigt framfusiga sätt ställer sina frågor?

Informationsruta

Jukka Keitele är född 1961 i Helsingfors. Fadern var fackföreningschefen Olavi Keitele, som fungerade som bankir och investeringskonsult på 1980-talet. 1983 var Keitele med och grundade bankirfirman Keitele & Tommila Ab. Företaget noterades på mäklarlistan på Helsingfors Börs och på OTC-listan. Företaget drog ner sin verksamhet 1989-90 och sattes i konkurs 18 oktober 1990. Keitele blev en symbol för den nya kasinoekonomin. Han väckte uppmärksamhet också med sin klädstil och stiliga skräddarsydda kostymer. Det sades att han tog till sig en stil från en engelsk serie En försvunnen värld (Brideshead Revisited) som gick på 1980-talet. Keitele konverterade också till katolicismen.

När Holger Spår träffar Keitele kallar han sig hum.kand och freelance-journalist. Hans bankirfirma Keitele & Tommila har just gått i konkurs.

Holger Spår diskuterar ingående både Keiteles längd, kostymer och snobbiga preferenser. På frågan om vad han riktigt gjorde i börsvärlden påpekar Keitele att det var ett sociologiskt experiment, som hörde ihop med den ekonomiska strukturomvandlingen. Som ett experiment var det produktivt, trots att priset blev högt. Förlust för några familjer och offentlig skam.

Keitele är tacksam över att Holger Spår bjuder på kaffe, calvados och cigarr. Trots sina dyra vanor lever han mest på gröt, påstår han. Sen vill Keitele bilda Holger och tar honom på konstutställning.

Text: Ida Fellman

Läs också