Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Riksdagsvalet 1975

Från 2007
Uppdaterad 19.05.2016 15:57.
Valdebatt, riksdagsvalet 1975 - Spela upp på Arenan

Riksdagsvalet hölls något i förtid, hösten 1975. I valdebatten inför valet diskuteras bl.a. pensioner, mammalön och socialpolitik.

Informationsruta

Valdeltagandet 79,7 %
Finlands socialdemokratiska parti 54
centern i Finland 39
samlingspartiet 35
demokratiska förbundet för Finlands folk 40
svenska folkpartiet 9
Finlands kristliga förbund 9
Finlands landsbygdsparti 2
liberala folkpartiet 9
övriga 2

I valdebatten debatteras häftigt. Det är centern och Marjatta Väänänen som introducerar begreppet mammalön, en summa pengar som mödrar kunde få för att klara sig då de är hemma med sina barn. Socialdemokraten Lars Lindeman tror inte en sekund på denna politik.

En annan viktig fråga i den här svenska diskussionen är hur finlandssvenskarna skall rösta, vem representerar det äkta Svenskfinland, är det sfp, Georg C. Ehrnrooth från det konstitutionella högerpartiet, "vänsterfinlandssvenskarna" eller "bondefinlandssvenskarna". Landsbygdspartiets Gösta Cederlöf påpekar för sfps Tallgren att deras parti inte är entydigt med Vennamo, utan också vill lyfta fram finlandssvenska bönders sak. Och bl.a. Ilkka-Christian Björklund från demokratiska förbundet för Finlands folk vill ta upp finlandsvenskarna på vänsterkanten.

Det andra videoklippet visar kort hur det gick i valet, Vennamo och Holkeri och Tallgren intervjuas.

Valnyheter, riksdagsvalet 1975 - Spela upp på Arenan

Valet hölls lite i förtid, hösten 1975. De borgerliga bibehöll en knapp majoritet. Centern och DFFF fick några mandat till. DFFF var dock i praktiken uppdelat i två fraktioner, som inte kunde enas på många punkter.

Svenska folkpartiet bibehöll sina 9 mandat. Finlands landsbygdsparti fick endast två mandat, och förlorade alltså 16 mandat. Däremot fick det kristliga förbundet 5 nya mandat, och gick från 4 till 9 mandat.

Igen var det svårt att få ihop en funktionsduglig regering, och vid regeringsbildningen ingrep president Kekkonen, och talade om en kris i Finland. Så bildades en regering ledd av Martti Miettunen, där centern och DFFF hade 4 ministrar var, socialdemokraterna 5, sfp två och liberalerna en. Dessutom deltog tre representanter för näringslivet, som yrkesministrar.