Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Riksdagsvalet 1983

Uppdaterad 28.11.2016 14:27.

Riksdagsvalet 1983 introducerar ett nytt inslag, en standargäst, som nu inte bara finns i bakgrunden utan får en huvudroll: datorerna, som man med stolthet presenterar vid sidan av de mänskliga medarbetarna

I valsändningen från 1983 presenterar Kristoffer Gylling Ulla Eloranta som sändningens viktigaste person. Det är nämligen hon som "kommenderar" datamaskinerna.

Resultatet presenteras i större utsträckning än tidigare med grafik och diagram. Leif Salmén och Kristoffer Gylling leder valvakan. Professor Göran von Bonsdorff analyserar resultaten. Mot slutet av sändningen kraschar datorerna och svartvita reservdatorer får köra in slutresultaten.

1980-talet innebar en högervåg i politiken. Det syntes även i riksdagsvalet 1983. Socialdemokraterna fick några mandat till (från 52 till 57), men DFFF förlorade 8 mandat. Och eftersom riksdagsmännen i DFFF egentligen tillhörde två olika läger som bildats i DFFF 1975 och som inte kunde enas, började man tala om kommunismens fall i Finland.

Riksdagens borgerliga, eller åtminstone ej-socialistiska, majoritet steg till 116 mot 84. Svenska folkpartiet fick ett mandat till, och steg till 10. Inom de små partierna skedde än en gång stora förändringar, Finlands landsbygdsparti återfick folkets förtroende och 17 platser (mot 2 mandat 1975 och 7 mandat 1979). De kristliga förlorade 6 mandat, och gick ner till 3 mandat. Som en ny förmåga kom nu de gröna, som representerade "mjuka värden", miljön och de handikappades rättigheter. Som parti fanns inte de gröna ännu.

I det här klippet får vi se intervjuer med centerns Paavo Väyrynen, flp:s Veikko Vennamo, sfp:s Per Stenbäck och Peter Stenlund, samt de nya ansiktena Jutta Zilliacus och Ole Wasz-Höckert som valts in i Helsingfors.

Kalevi Sorsa blev igen statsminister (Sorsa IV i folkmun). Regeringen bestod av 6 socialdemokrater, 6 från centern, tre från DFFF och två från sfp, dessutom en obunden. Det var först i valet 1987 som samlingspartiet med Harri Holkeri kom med i regeringen efter 20 år i opposition.

Riksdagsvalet 1983

Valdeltagandet 81 %
Finlands Socialdemokratiska parti 57
centern i Finland 38
samlingspartiet 44
demokratiska förbundet för Finlands folk 26
svenska folkpartiet 10
Finlands Kristliga förbund 3
Finlands landsbygdsparti 17
övriga 4

Text: Ida Fellman