Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Från jordgumma till barnmorska

Från 2007
Uppdaterad 01.12.2016 16:16.

Om Barnmorskeinstitutet 150 år

34:38

Barnmorskeinstitutet i Helsingfors fyllde 150 år 1966. Redaktör Anne-Mari Franck gjorde då ett program om barnafödandets historia.

Anne-Marie Franck har intervjuat doktor Erkki Jäämeri på Barnmorskeinstitutet. Han berättar om jordgumman som företrädde barnmorskan. Det var fråga om kloka gummor som kunde hjälpa till vid förlossningar. Jordgummorna fick oftast sin lön i natura, säd, därav namnet.

Förlossningarna skedde oftast i bastun, om någon sådan fanns att tillgå. Man använde sig av sunt förnuft, men kunde även ta till trollformler om något höll på att gå galet.

Redaktör Franck och Jäämeri diskuterar förlossningar förr och nu, samt riskerna vid förlossningar. Och om hur Barnmorskeinstitutet ser ut idag.

Anne-Mari Franck intervjuar även en barnmorska om hennes uppgifter. Kvinnorna på 1960-talet vill gärna ha en så smärtfri förlossning som möjligt. Vilka metoder finns då att tillgå? Till barnmorskornas viktiga uppgifter hör också rådgivning, både mödra- och barnrådgivning. Barnmorskorna kommer också i kontakt med papporna i större grad än förr.

En nyare, men likaväl viktigt fråga som barnmorskorna får ta ställning till på 1960-talet är preventivmedlern och aborterna, samt de oönskade barnen som trots det föds.

Trots att hälsovården gått framåt sedan 60-talet är frågorna lika aktuella för oss nu under 2000-talet.

Text: Ida Fellman