Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Hård ishockeyträning från 5 års ålder

Från 2007
Uppdaterad 24.05.2016 14:55.
Stoff – om ishockey - Spela upp på Arenan

"Mamma och pappa satt mig och spela", är det vanliga svaret på varför de här unga killarna i HIFK spelar ishockey. Trots att de beundrar Wayne Gretzky har killarna inga orealistiska drömmar om att bli proffsspelare.

Redaktör Lotta Lindeman besöker ishallen i Kvarnbäcken, Helsingfors.

Först intervjuar hon tränaren Kim Bäckström (HIFK). Han berättar om hur pojkarna 100 ggr per år träffas och tränar eller har matcher. Många av pojkarna har börjat som 5-åringar.

Redaktören frågar om skador och stress, och undrar om barnens ishockeyhobby blivit alltför tävlingsinriktad. Tränaren Kim Bäckström menar att så inte är fallet.

Framtiden är dock oviss för många pojkar när de kommer upp i tonåren. Det är högst 10 procent som kommer att bli proffsspelare.

Sedan intervjuas killarna själv, medan de klär av sig sina träningskläder. De vittnar om glädje och skador under träningarna. Många vill bli proffs, men har en realistisk bild av hur svårt det är.

Wayne Gretzky, Pekka Rautokallio och Matti Hagman är de största idolerna, men killarna har inga orealistiska drömmar om att bli proffsspelare. "Det är ett trevligt fritidsjobb".

Text: Ida Fellman

Läs också