Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Vi inreder en lägenhet i Myrbacka 1978

Uppdaterad 10.02.2017 14:11.

I ett inredningsprogram från 1978 bekantar vi oss med en typisk höghuslägenhet i Myrbacka. Vi får tips och idéer på hur tvåbarnsfamiljen kunde få sin lägenhet att fungera bäst.

I ett inredningsprogram från 1978 bekantar vi oss med en typisk tvåbarnsfamilj från Myrbacka och får se tips och idéer på hur de kunde få sin lägenhet att fungera bäst.

Redaktör Marika Hausen, som är utbildad inredningsarkitekt från Konstindistriella högskolan, diskuterar med experter och lekmän.

I motsats till trenden i många av nutidens inredningsprogram går man här till grunden med inredningsproblem. Marika Hausen intar en kritisk hållning till slit- och slängmentaliteten.

I det första avsnittet får vi bekanta oss med familjen Lönnroths lägenhet i Myrbacka, allt är lite trångt och mörkt och dystert. Marika Hausen vill åstadkomma en praktisk och ändåmaålsenlig lägenhet med små medel.

Det andra avsnittet tar itu med möblerna, redaktören menar att man inte skall köpa nya möbler, utan hellre restaurera de man har.

Hausen plöjer sig kritiskt genom möbelindustrins djungel, med nya dyra möbler som "marknaden", tidningar och reklamfolk försöker sälja med argument och artiklar om hur kändisar möblerar.

I det sista avsnittet tar Hausen också upp möbelindustrins svårigheter och framtid, med konkurser, depression, konkurrens och arbetslöshet. Hon intervjuar bl.a. chefer på stora koncerner som Asko, och på små familjeföretag som enmansföretaget med chefen Folke Holmström som tillverkar möbler för Ikea i Sverige. Dessutom intrevjuar hon designern Yrjö Kukkopuro om möbeldesign.

Text: Ida Fellman

Läs också