Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv (1973)

Från 2008
Uppdaterad 26.05.2021 16:19.
Kristina Klockars som Rut i en filmatisering av Anna Bondestams Klyftan, 1973
Bildtext Kristina Klockars som Rut i en filmatisering av Anna Bondestams Klyftan, 1973
Bild: Yle videostill

Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Anna Bondestam (1907-1995) var en författare från Jakobstad. Hennes böcker behandlar ofta finlandssvensk arbetarklass i ett historiskt och socialt perspektiv.

Inledningen: de vita tågar in i Tammerfors - Spela upp på Arenan

I Klyftan skildrar Bondestam inbördeskrigets händelser i Jakobstad och klyftan mellan de röda och vita ses ur den tioåriga arbetarflickan Ruts perspektiv. Bondestam var själv tio år gammal när inbördeskriget bröt ut.

Dramatiseringen av Klyftan gjordes 1973 av Eija-Elina Bergholm och Tuija-Maija Niskanen och den 11-åriga flickan Rut spelas suveränt av Kristina Klockars.

Rut har en pappa som står på de rödas sida. Rut kan inte öppna sig för någon och måste ensam bära skräcken att pappan för alltid skall försvinna.

Dessutom funderar hon på vilka som gjort sig skyldiga till alla de grymheter som sker, de röda eller de vita. Ruts lärarinna har två bröder som dödats av de röda, och Rut känner samhörighet med henne, men det är ändå omöjligt för Rut att öppna sig för henne.

Programmet är inte längre tillgängligt