Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Viktor Hurmio från Evitskog

Från 2011
Uppdaterad 04.11.2016 09:44.
Viktor Hurmio: Evitskog - Spela upp på Arenan

"I södern finns en trevlig by..." Viktor Hurmio och Fetknopparna var kanske åttiotalets största finlandssvenska band. Lyssna på dem.

Viktor Hurmio gjorde sitt första uppträdande 1982 i Vasa när Roland Rantschukoff uppträdde tillsammans med kompisarna Hovi, Häggdahl, Sandsten och Jacobson. Gruppen kallade sig "Viktor Hurmio ja Lihavien ystävät" och spelade covers av Tuomari Nurmio. På SÖU-rock 1982 spelade bandet för första gången i offentligheten.

Scenshowen blev ett varumärke för Viktor och hans Fetknoppar. Viktor Hurmio nekade pressen att nämna hans riktiga namn. De som då var Viktor Hurmio och Fetknopparna var förutom solisten Hurmio själv basisten Hovi, trummisen Toivari och gitarristen Häggdahl.

1983 kom LP:n "Viktor Hurmio och Fetknopparna". Hurmio uppträdde för sista gången på SÖU-rock den 27 juli 1986. Samtidigt gick även Hovis och Hurmios eget skivbolag Evitskog Records i graven.

Evitskog är en liten by i Kyrkslätts kommun. Därifrån kom Viktor Hurmio. Låten Evitskog blev troligen bandets största hit. Den kan ni höra i det första klippet.

I de andra klippen kan ni lyssna till fyndiga texter om keikkor och småstäder. Texterna är skrivna av Viktor Hurmio och musiken av Hippi Hovi.

Benny Törnroos intervjuar hurtigt frontgestalten men panelen med rockexperterna Trygve Söderling och Sven-Erik Klinkmann är kanske inte lika nådiga mot "finlandssvensk revyrock"

Men sångaren Viktor Hurmio får även komma till tals i Veckans puls. Viktor Hurmio får berätta om hur det är att vara en finländsk man och rockstjärna. Och är popsångernas män mjukisar eller kovisar?

Vad tänker Viktor Hurmio och Hippi Hovi om sitt band 25 år senare? Och de kritiska rockexperterna? Kolla in retrorock från 2009.

Viktor Hurmio: Heavy - Spela upp på Arenan
Benny Törnroos intervjuar Viktor Hurmio - Spela upp på Arenan
Viktor Hurmio: Märket avgör - Spela upp på Arenan
Viktor Hurmio och den finska mannen - Spela upp på Arenan
Analys av Viktor Hurmio 25 år senare - Spela upp på Arenan