Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Rockdebatt i Söndagsöppet 1985

Från 2007
Uppdaterad 26.05.2017 09:41.
Rockare och rockvetare säger sitt - Spela upp på Arenan

"Rockmusikerna hör till vår tids största idoler. Den musikform de företräder kallar vi kort och gott: Rock". Vad är rock? Är rocken farlig? Det vill Söndagsöppet ta reda på.

Redaktörerna Polly von Bonsdorff och Karl Sahlgren på Söndagsöppet skall ta reda på vad rockens väsen egentligen är.

Vi får höra medlemmarna i Ragnar Hare tala om vad de vill med rocken. Också Heikki "Hippi" Hovi från Viktor Hurmio och Christer Kulju från The Wantons får säga några ord. På 60-talet var det mycket enklare att revoltera och skrämma, bl.a. om man hade något längre hår.

Redaktörerna von Bonsdorff och Sahlgren läser upp fakta om rocken, och det västnyländska bandet Gigi and the Late Night People med Pretty Things får exemplifiera den snälla medelåldersrocken.

Så kommer experterna in på scen, Trygve Söderling och Sven-Erik Klinkmann. Söderling är ivrig och rockig, men Klinkmann menar att den moderna rocken är alldeles för narcissistisk och kroppsfixerad. Då Viktor Hurmio spelar sina låtar Evitskog och Heavy, avfärdas de av Sven-Erik Klinkmann som endast parodi.

Kan litteratur vara rock? In på scenen träder den unga rockpoeten Martin Enckell och läser sina rockdikter om "vrålande membran och tvekönade vampyrer". Och på slutet är tittaren kanske inte så mycket klokare på vad rock är, men har åtminstone fått se en massa exempel på musik och litteratur från medlet av 80-talet.

Text: Ida Fellman

Läs också