Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Stafettkarnevalen var en liten karneval 1963 till 1970

Från 2008
Uppdaterad 17.05.2016 13:48.

Även då Stafettkarnevalen inte var en jättekarneval var den starka mannen bakom karnevalen Carl-Olaf Homén. Vi beger oss till 1960-talet.

1963 ordnas Stafettkarnevalen för tredje gången på Djurgårdens sportplan. Den starka mannen bakom karnevalen, energiknippet och idésprutan var redan då Carl-Olaf Homén.

Laguska skolan vinner 4 x 100 meter för flickor över 15 år. Tätt följda av Lovisa svenska samlyceum.

En originell gren, menar redaktören, är 4 x 110 m häck för läroverkspojkar. Vasa tar hem guldet med över 20 meter till Lärkan och Norsen från Helsingfors. Erkka Vilen, olympisk silvermedaljör i häcklöpning, delar ut prisen.

Svenska flicklyceet vinner en bejublad seger i masstafetten, 20 x 80, meter för flickor. De fick sitt guld av Claes Thunberg, femfaldig OS-guldmedaljör i skridskoåkning.

Stafettkarnevalen är inte bara idrott utan också show och familjeunderhållning med Humpsvakarnas orkester och med mera humoristiska tävlingar.

Den första är gångstafett på styltor mellan före detta landslagsstjärnor och gymnastiklärare som bjuder på spänning. Styltstafetten var den första tävlingen för IFK-målvakten Anders Westerholm sedan benbrottet i april. Stjärnorna vann.

Sparkbrädstävlingen mellan riksdagsmän, gymnastiklärarinnor, luciakandidater och rektorer bjuder på spänning. Georg C Ehrnrooth anländer till platsen i sista minuten, men riksdagsman Christian Gestrin för, enligt redaktören för en gångs skull, riksdagen till en hotad seger.

Stafettkarnevalens huvudlopp är gatustafetten för läroverk. Vid första växlingen ledde Åland överlägset, men Vasa gick förbi till sist och vann.

1966 hade Stafettkarnevalen tre år i rad ordnats på ett (oftast) soligt Olympiastadion i Helsingfors. Åland får tre medaljer, en i varje färg. Bronset kom i gatustafetten, som Åland vunnit fyra gånger.

1970 hade Stafettkarnevalen 1700 starter, och ungefär 1400 elever. I ljudglimtar hör vi Borgå lyceum vinna häck som vanligt. Traditionen med häckguld för Borgå går vidare ända in på 2000-talet.

Publiken är inte så stor som man kunde önska sig, menar redaktör Björn Federley, endast 1000 personer. Vi hör dock hur man hejar och ropar på sina kamrater i gatustafett och masstafett.

1970 firade man jubileumskarneval, det var den tionde gången som Stafettkarnevalen ordnades. Nu med 2300 starter och 1900 deltagande skolelever.

Med i tävlingen finns också en finsk och sverigesvensk skola. I 4 x 110 m häck vinner Borgå som vanligt, tvåa blir Västra Nylands yrkesskola och sedan Vasa. Vi får också höra masstafetter, gatustafetten. En mycket lyckad tävling, sammanfattar Björn Federley.

Högstadielickorna tog hem ännu ett masstafettsguld till Winellska skolan.

Stafettkarnevalen i åttio klipp – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

Res genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

Text: Ida Fellman