Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Monika Fagerholm och Den amerikanska flickan

Från 2007
Uppdaterad 26.05.2016 14:38.
Författarporträtt: Monika Fagerholm - Spela upp på Arenan

Monika Fagerholms roman Den amerikanska flickan kom ut 2004, och blev en storsäljare, trots sin märkliga story och sitt uppbrutna berättargrepp. Den fick också det svenska Augustpriset. Det är på samma gång en flickbok och en thriller.

Redaktör Emma Fogelholm träffar författaren Monika Fagerholm i ett vintrigt Tenala. Här får ni se ett utdrag ur intervjun.

Monika Fagerholm börjar med orden: Fan att den moderna människan alltid ska vara tillfredställd, och den där jävla sexualiteten som kommer där också. Och att det skulle vara vår skyldighet mot oss själva. Vad är det för fel på att vara otillfredställd? Fagerholm menar att det är författarens plikt att skriva om andra sätt att vara som människa. Fagerholm gillar också det solkiga i rock, pop och litteratur.

Monika Fagerholm började skriva Den amerikanska flickan som en thriller, men detektiven åkte ut efter 6 månader. Då började historien skriva sig själv, och blev en berättelse om vårt intresse för myter och om flickor.

Monika Fagerholm har i samband med Den amerikanska flickan fått en ny fascination, tyger och sömnad. Redaktör Fogelholm undrar om hon brukar bada i sina tyger.

Text: Ida Fellman