Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Barnen och den farliga trafiken

Från 2012
Uppdaterad 18.02.2022 14:04.
Stanna, se och lyssna - trafikupplysning - Spela upp på Arenan

Det är svårt att klara sig i trafiken. Här får vuxna och barn lära sig hur man skall hinna korsa gator. Det viktigaste barnen måste komma ihåg är att man aldrig kan lita på bilisterna.

Inger Lampenius har samlat en grupp barn för trafikundervisning. Hon börjar med att ta upp svåra ord som finns inom trafiken; det är ord som trottoar, körbana och refug.

"Slapp man korsa gatan bara, så vore det en enkel grej".

Inger talar med barnen om hur man skall vara i trafiken. Det som alla tycker är svårast är att gå över gatan. Så barnen och Inger går ut för att öva med poliskonstapel Torolf Lönnqvist. Trafikundervisning sker i en hårttrafikerad korsning i Helsingfors. (Linnankoskigatan, Mechelingatan, Topeliusgatan)

"En skyddsväg är ingalunda ett ställe där man lugnt kan springa över, man måste stanna, se och lyssna", säger Inger. Poliskonstapel Lönnqvist påpekar att farliga situationer ofta uppstår då en bil stannar och visar att man får gå över, men andra bilar kör. Man kan aldrig lita på bilisterna, påpekar han.

Barnen tränar också på skyddsvägar med trafikljus. (Sturegatan/Aleksis Kivi gatan).

Reflexer är mycket viktiga i skymning. Och så skall man alltid stanna, se och lyssna. Också då man har bråttom.

Om barn i trafiken - Spela upp på Arenan

Barn får helst inte cykla i trafiken förrän de är 9-10 år gamla. Man får inte vingla, måste kunna cykla med bara en hand och visa tecken med den andra. Och som förut måste man komma ihåg att man inte kan lita på bilisterna. Det är inte alla bilister som är försiktiga då de ser små vinglande cyklister.

Mer om ämnet på Yle Arenan