Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

M. A. Numminen och undergroundrörelsen 1969

Från 2007
Uppdaterad 26.10.2016 09:38.
M. A. Numminen och Sähkökvartetti - Spela upp på Arenan

Vad vill underground egentligen? Det ger M. A. Numminen sitt svar på i dessa två klipp.

Undergroundrörelsen i Finland startade 1968. Den representerades främst av grupperna The Sperm i Helsingfors och Finska Vinterkriget 1939-1940 i Åbo.

I videoklippet ur ungdomsprogrammet Ungdom för helvete berättar M.A. Numminen om underground och låter gruppen Sähkökvartetti spela.

Sähkökvartetti grundades då M. A. Numminen bad Erkki Kurenniemi göra en elektronisk grunka för framställning av musik. Maskinens oljud tömde ett helt cirkustält på publik i Sofia, Bulgarien, 1968. Sähkökvartetti medverkade vid spelningar med Finska Vinterkriget 1939-1940. De som spelade på maskinen var Tommi Parkko, Peter Widén, Arto Koskinen och som sångare M.A. Numminen. Gruppen hade endast en låt Kaukana väijyy ystävä - Där borta lurar någon vän, som M. A. Numminen översätter titeln, vars längd varierades. Här en kort version på 1 ½ minut i Ungdom för helvete.

Undergroundrörelsen presenterade sig för den finskspråkiga och svenskspråkiga publiken i sammanlagt fem program, tre på finska och två på svenska. Sedan avbröt programrådet vid radion serien p.g.a. "att den inte var informativ".

M. A. Numminen och Jarkko Laine

14:02

I ljudklippet berättar M. A. Numminen om u-rörelsen, musiken, litteraturen. Och om dess förhållande till pornografi och anarki. Vi får även höra Jarkko Laines föredrag U-rörelsen i det statusinriktade samhället. Han berättar att underground inte är anarkism och revolt mot samhället, och inte heller en ungdomlig modekliché.

Via länkarna nedan kan ni på Elävä arkisto få veta mera om underground i Finland

Text: Ida Fellman