Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Om ungdomars kalufser, påsmetade ansikten och sexualliv

Från 2012
Uppdaterad 24.02.2020 14:22.
Kvinna hos frisören, Yle/Kalle Kultala 1970
Bild: Yle bildtjänst/Kalle Kultala

Redaktör Ulla Gyllenberg diskuterar med ungdomar om deras utseende, om långt, stripigt hår och påsmetade ansikten. Men hon benar också vidare under ytan och frågar hur man kan tala om alkohol, pengar och sex med de unga.

Ungdomar diskuterar kalufs och frisyr med Ulla Gyllenberg

19:30

Ulla Gyllenberg talar med lillgamla ungdomar om hår och frisyrer. Hon undrar varför de 15-åriga pojkarna Mats och Staffan har så fruktansvärt långa hår. Är det inte besvärligt att sköta?

I studion sitter också 12-åriga Ann-Charlotte och 11-åriga Johanna. Flickorna tycker att pojkar ofta har flottigt och stripigt hår.

Doktor Terttu Wallenius, som är hudläkare och barnläkare, berättar hur man skall tvätta sig. Det lönar sig inte att tvätta håret allt för ofta.

Ulla Gyllenberg talar också om farliga hårlack och permanenter.

Huvudlöss finns inte lika mycket mera som förr eftersom man har DDT, påpekar Terttu Wallenius. Men om det kliar skall man dock kolla sitt hår ändå. Små lusepidemier förekommer ibland.

Terttu Wallenius talar också om sjukdomar som gör barn skalliga. Men då kan man ta till en peruk, tycker Ulla Gyllenberg.

I det andra programmet talar Ulla Gyllenberg om smink eller om det är bra att ungdomar smetar på. Tycker man verkligen att det är nätt när flickor sätter tjocka svarta streck under ögonen? Och brukar pojkar måla sig?

Vågar jag smeta på? Ungdomar om smink

19:31

Nina och Ann-Catrine började sminka sig redan i åttaårsåldern. De använder ögonskugga och läppstift. Deras föräldrar gillar det inte. Lärarna förbjuder inte eleverna att smeta på en massa smink, men anser att flickorna nog snyggare naturliga.

För att lära sig hur man skall göra en make up kan man gå till en skönhetssalong. Ulla Gyllenberg besöker en salong som ger gratis råd åt unga flickor. Unga flickor väljer ofta för mörka och starka färger. Makeupen går lättast att avlägsna med remover pads och en rengöringskräm.

Ulla Gyllenberg tar också upp problemen med finnar, pormaskar och dålig hy? Hudläkare Terttu Wallenius berättar hur man skall tvätta sig. Det finns antiseptiska lösningar att tvätta sig med och om aknen är riktigt allvarlig kan man få medicin.

Hur är det att rengöra sig på en salong, undrar Gyllenberg. Terttu Wallenius säger att det är bra om man har pormaskar, men inte om han har infekterade finnar.

Och så bör man absolut inte klämma sina finnar och peta på sitt ansikte. Man kan också vara allergisk mot smink. Lagom är bäst då det gäller att smeta på!

Ulla Gyllenberg skyr inte heller svåra ämnen. I det sista programmet besöker vi en anonym östnyländsk skola. Där diskuterar Gyllenberg med ungdomar och deras föräldrar om pengar, alkohol och sex.

Pengar, alkohol och preventivupplysning med ungdomar i Östra Nyland och deras föräldrar

19:19

Läs också