Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Musikalen Hår på Svenska Teatern

Från 2009
Uppdaterad 30.09.2016 15:02.
Musikalen Hair och skådespelarna - Spela upp på Arenan

"Vi vill ha en fullständig frihet att inte göra något", säger en av skådespelarna som medverkar i hippiemusikalen Hår (Hair) på Svenska Teatern.

Den världskända musikalen som hade urpremiär ägde rum i New York i oktober 1967 vållade stor uppståndelse då nakenhet förekom i några scener.

Till Finland kom musikalen 1969. En utomstående grupp satte musikalen på Svenska Teatern, med namnet Hår. I musikalen uppträdde många den tidens kända personer bl.a. Anki och Hector. Anki och Hector reste runt i Europa och såg många olika versioner av Hair.

Andra som deltog var bl.a. Sue Lemström.

I kören spelade gruppen Wigwam med hjälp av saxofonist Eero Koivistoinen och trumpetist Mike Koskinen. Dirigent var Sakari Lehtonen.

Här intervjuas skådespelarna om hur de ser på begreppet frihet, vi ser också utdrag ur pjäsen.

Hela programmet om ungdomar och frihet - Spela upp på Arenan

I det andra klippet ser vi hela programmet om ungdom och frihet.

Informationsruta

Hair är en klassisk musikal om hippiekulturen, flower-powergenerationen och den sexuella revolutionen. Den skrevs av James Rado och Gerome Ragni med musik av Galt MacDermot. Urpremiären ägde rum off-Broadway i New York i oktober 1967.

Många av musikalens låtar är välkända såsom "Aquarius", "Easy to Be Hard", "Good Morning Starshine" och "Let the Sunshine In".