Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Att tillreda en surrogatmåltid

Uppdaterad 11.11.2015 14:40.

Vad kunde en middag bestå av under kriget, då man inte fick tag på vanliga födoämnen och allt ransonerades?

Märta Uggeldahl bjuder redaktör Ulla Gyllenberg på en riktig kristidsmåltid.

Redaktör Ulla Gyllenberg bjuder först på ärtbiffar, råstekt potatis och rödbeta. Man hade så få råvaror, så för att få variaton på maten gjorde man intressanta nya maträtter. I stället för den eviga ärtsoppan kunde man göra just ärtbiffar. Man tog till vara allt, t.ex. potatisskalen kunde man baka bröd av.

Smöret Ulla Gyllenberg lägger på brödet är "sparsmör", en vetemjölsavredning med lite smör. Till denna måltid serveras också en pastej gjord på jäst, lök, paprika och lite ansjovisspad. "Den smakar inte alls illa", menar redaktören.

Måltidsdrycken är kålrotssaft, en c-vitaminkälla. Av kålrotsmassan som blev över gjorde man låda eller gröt. Och till dessert äter man morotskräm med potatismjöl och zaccharin.

Kaffet gjordes av olika surrogat, maskrosrötter, ekollon, rostade rågkorn. Märta Uggeldahl har bakat kristidspepparkaka. Först kokades en sirap av potatismjöl. Till den tillsattes vetemjöl och soda. Det var allt.

Text: Ida Fellman