På Skatudden bland jugendvillor och uteliggare

Skatudden är kontrasternas stadsdel. Jugendhusen är sagolika, bostäderna har högt till tak och hav på tre sidor. Men på Skatudden samsas husen med fängelset, hamnarna och de hemlösa gubbarna. Elsa Boström och Ywe Jalander tar oss på en rundtur 1966. Vi får höra om Skatuddens historia, arkitekturen och invånarna där.
Arkitekterna Gesselius-Lindgren-Saarinen
Herman Gesselius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen fyllde Skatudden med vackra hus. Husen på Lotsgatan 5 och Köpmansgatan 7 ger lekfullhet och färg. Men huset på Borgmästarbrinken 1, som byggdes 1928, lyckades förstöra vyn mot ryska katedralen ur alla vinklar. Uspenskijkatedralen är dock så fin att den förlåter. Restaurang Bellevue som hukar nere i backen på Myntgatan ger också rysk stämning. På Hamngatan 9 byggdes det första bostadshuset.
En av Skatuddens vackraste vy, enligt Elsa Boström, är då man ser Domkyrkan, Myntverket och Aaltos marmorhus (Enso-Gutzeithuset) och Uspenskijkatedralen. På Kronbergsgatan går också en perfekt linje från Uspenskijkatedralen. Keskos rödtegelbyggnad är dock en buffert i vägen.
Fängelset, alkoholisterna och borgarna
Gördelgatan med Skatuddens fängelse är kanske den gata som är mest laddad med minnen. På Skatudden har allid funnits busar, glädjeflickor, lönnkrogar och fattiga. Ingenstans bodde man så eländigt som i Skatuddens kåkar. På 1900-talet kom de förmögna till jugendhusen och affärsföretagen kom efter. Men trots att socialgrupp 3 ännu regerar på Skatudden, har överklassillusionen blivit kvar. Man röstar höger och de unga flyttar ut till sovstäderna.
En ständig ström av slitna män som beger sig till ungkarlshotellet på Skatudden accentuerar rotlösheten och för med sig en lukt av slum. Hjärtpunkten i själva förslumningen finns på yttersta hamnspetsen. Där kokar alkoholisterna sin soppa mellan strandstenarna.
Engels Marinkasern borde inte få förfalla
Och inte långt ifrån står Engels gamla fina Marinkasern och förfaller. Här skulle man i stället kunna anlägga parker och lekplatser i sann Corbusiers anda. Eftersom man tidigare byggde för tätt, och slarvade med parkerna.
Arkitekt af Schultén menar att stadsdelen Skatudden hotar att sjunka in i slum. Skatudden skulle vara värd en uppryckning. Man bör inte bygga flera enorma kontorskomplex. Man skall inte riva, hellre sanera. Jugendhusen bör besparas.
Invånare om Skatudden
Vi får också höra två invånare berätta om sitt Skatudden. I författaren Marianne Alopaeus böcker syns Skatudden och Myntgatan ofta. Skatudden representerar Helsingfors, berättar författaren själv. Christina Thuun har inrett en trevlig vindsvåning. Hon är dotter till en sjörövare och vill ha vatten på alla håll.
Text: Ida Fellman