Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Små påskhäxor på jakt efter godis

Från 2012
Uppdaterad 13.04.2017 10:22.
Barn går som påskhäxor i Borgå - Spela upp på Arenan

Påsken är en allvarlig kristen högtid som ändå är fylld med oknytt, påskhäxor och frosseri. Barnen spökar ut sig och tigger godis.

I den finska traditionen går barnen med videkvistar på palmsöndagen. Traditionen kom ursprungligen från östra Finland och bygger på den ortodoxa tron. Videkvistarna välsignades i kyrkan och delades ut. Kvistarna ansågs jaga bort onda andar och ge välsignelse och hälsa.

Den traditionen har sedan blandats ihop med traditionen att gå som påskkärring.

Enligt gammal svensk folktro flyger häxorna på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

Nu för tiden är det i Sverige och Svenskfinland vanligt att både pojkar och flickor klär ut sig till påskkärringar vid påsk. Barnen går runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på och önskar glad påsk. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. Gåvorna samlas i exempelvis en korg eller kaffepanna och efter rundturen fördelas gåvorna rättvist mellan barnen.

Påsk på Kaptensgatans daghem i Vasa - Spela upp på Arenan

De finlandssvenska barnen påskar oftast på påsklördagen. Här följer vi med barn som går som påskkärringar i Borgå och Vasa.

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan