Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Pesach – den judiska påsken fylls med god mat och glädje

Från 2007
Uppdaterad 22.03.2016 13:07.
Söndagsöppet firar pesach - Spela upp på Arenan

Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

Pesach inleds vid första fullmånen efter vårdagjämningen, oftast i april, och firas under sju dagar i Israel och i åtta dagar av judarna i diasporan. Under de två första pesach-kvällarna håller man en rituell måltid i hemmet.

Inledningen till måltiden är utformad som en pedagogisk lektion för barn. Man äter olika smårätter såsom charoset, en blandning av malda nötter, äpplen och kryddor som symboliserar murbruket som användes för bygget av städer i Egypten, och bittra örter som symboliserar de bittra tårar som var judarnas lott under slaveriet under farao i Egypten (1300-talet f.Kr.). Man läser Pesach-berättelsen ur en bok som kallas Haggada. Söndagsöppet deltar i en pesach-måltid.

SicSac undersöker påsken - Spela upp på Arenan

I ungdomsprogrammet SicSac tar Jonas Söderlund reda på hur man firar påsk inom judendomen 2005. Han besöker den judiska församlingen i Helsingfors, och deltar i ceremonin där man äter det ojästa och osyrade brödet maza.

I studion diskuterar redaktör Anna-Karin Siegfrids med Daniela Davidkin, Walter Vasanoja och Sofia Hjerpe om påskgodis, mat och ceremonier.

Mathias Jylhä kommer med små fakta om påsken.

Text: Ida Fellman