Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jurij Gagarin i rymden 1961

Från 2011
Uppdaterad 25.04.2017 09:16.

Den första människan i rymden

18:58

Den 12 april 1961 svävade kosmonauten Jurij Gagarin som den första människan i rymden ett varv runt jorden i farkosten Vostok. Sovjetunionen jublade.

Jurij Gagarin, världens första kosmonaut, flög den 12 juni runt Jorden i rymdkapseln Vostok 1 timme och 48 minuter. Gagarins rymdskepp Vostok hade 20 000 hästkrafter och avancerade och moderna datorer. Den före detta gjuteriarbetaren blev Sovjetunionens nationalhjälte.

Knud Möller rapporterar från Moskva

5:25
Bilder från Gagarins rymdresa (stumt klipp) - Spela upp på Arenan

Knud Möller rapporterar från Moskva när Jurij Gagarins ankommer efter sin två timmars långa rymdresa.

Gagarin anländer till Helsingfors (på finska) - Spela upp på Arenan

Knud Möller intervjuar Gagarin

4:31

I juni 1961 besökte Jurij Gagarin, Finland och togs emot som en hjälte. Knud Möller reste till Lahtis för att stiga på samma tåg med Gagarin för att intervjua honom på resan till Helsingfors. Möller berättar att han höll på att försena sig från tåget, men en hand hjälpte honom. Det var major Gagarin, som hade räckt sin hand och hjälpt Möller med på tåget.

Knud Möller beskriver Gagarin beundrande som späd, men utan tvivel är han i sin bästa fysiska kondition. Hans väsen är vaket, rättframt och ärligt, säger Knud Möller. Jurij Gagarin har inga rymdhälsningar för han har landat för länge sen. Han tackar Samfundet Finland - Sovjetunion för inbjudan till Finland och hälsar hela det finska folket. Kupén där de befinner sig är fylld med blommor som folk från mellanstationer har räckt honom.

Jurij Gagarin säger sig när som helst vara färdig att starta till Månen, Mars eller Venus, men det finns så många ryndmän som väntar på tillfället så han måste vänta. På perrongen i Helsingfors var trängseln så stor att Gagarin knappt kunde lotsas genom den jublande massan.

Juri Gagarins begravning

3:08

15 år sedan Gagarins rymdfärd

4:52

Sju år senare i mars 1968 dog Jurij Gagarin tragiskt i en flygolycka. Kåre Nyholm rapporterar från Röda torget inför begravningen i Moskva. Urnorna på katafalk framför Lenin-mausoleumet. Brezjnev bär urnan till en liten nisch i den röda tegelmuren vid Kreml.

Text: Ida Fellman