Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Alexander Solzjenitzyn – Gulags röst

Från 2008
Uppdaterad 13.04.2015 10:41.

Den ryska författaren Alexander Solzjenitsyn är den som framför andra fäste omvärldens uppmärksamhet på det sovjetiska systemet av fångläger. Han levde 20 år i exil och återvände till Ryssland först 1994.

Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn (1918-2008) var en rysk författare, historiker och tidigare sovjetisk dissident. Han var en före detta kapten i sovjetiska armén och före detta fånge i Gulag.

Solzjenitsyn inledde sitt författarskap genom att i hemlighet föra anteckningar under sina år i sibiriska fångläger, dit han våren 1945 sänts efter att i ett privat brev ha uttalat en kritisk synpunkt om Stalin.

Debutromanen En dag i Ivan Denisovitjs liv publicerades under en politisk töperiod under Nikita Chrusjtjovs tid som sovjetisk ledare.

År 1970 tilldelades Solzjenitsyn nobelpriset, men kunde inte resa för att motta det. Han tvingades i exil 1974. Han bodde då hos författarren Heinrich Böll i Tyskland och sedan i Schweitz och USA. Efter sovjetväldets sammanbrott återvände Solzjenitsyn till hemlandet, men kom att fortsätta att kritisera oligarkin och den ryska makthavarna som inte tänkte på sitt folk.

Hur Finland tänkte och tyckte om Sovjetunionen och Solzjenitzyn innan han utvisades kan vi se i programmet Vår granne Sovjetunionen. Det var ett diskussionsprogram där tittare fisck ställa frågor om Sovjetunionen. Thomas Parland intervjuas angående litteraturen, åsiktsfriheten och Sovjetunionens syn på Alexander Solzjenitzyn.

Text: Ida Fellman

Läs också