Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Den liberala Pragvåren 1968 ledde till att Sovjetunionens trupper invaderade Tjeckoslovakien

Från 2008
Uppdaterad 21.08.2018 09:39.

I Tjeckoslovakiens historia har året 1968 stor betydelse. Den liberala "Pragvåren" utbyttes mot ockupation i augusti.

I början av 1960-talet genomgick Tjeckoslovakien en ekonomisk nedgång och krav på reformer började höras i det tjeckoslovakiska kommunistpartiet (KSĆ).

I april 1968 startade den dåvarande generalsekreteraren Dubček ett reformprogram, där pressfrihet och möjlighet till ett mer demokratiskt flerpartisystem ingick.

Det innehöll också planer på att ombilda Tjeckoslovakien till en federation. Socialdemokrater bildade även ett parti.

Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev och ledarna i Warszawapaktens länder (förutom Rumänien) var oroliga att Dubčeks reformer försvagade kommunistblockets position i kalla kriget.

Prag i augusti 1968 då Sovjetledda trupper ockuperade landet.
Bildtext Prag i augusti 1968 då Sovjetledda trupper ockuperade landet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter förhandlingar som inte lyckades invaderades natten mellan den 20 och 21 augusti 1968 Tjeckoslovakien av trupper från Sovjetunionen, Bulgarien, Polen och Ungern.

Mellan 5 000 och 7 000 stridsvagnar och 200 000-600 000 soldater deltog. Under ockupationen dödades 72 tjeckoslovaker och hundratals skadades.

Det allmänna motståndet fick Sovjetunionen att överge sin ursprungliga plan att ta över ledarskapet. Dubček fick fortsätta att regera och ett försiktigt reformprogram kunde fortsätta.

Sovjetiska tankers i Prag år 1968
Bildtext Sovjetiska tankers i Prag år 1968
Bild: EPA

I april 1969 ersattes dock Dubček av Gustáv Husák och en period av återgång började. Husák återställde Dubčeks reformer och avsatte partiets liberala medlemmar.

I Finland, såsom i resten av västvärlden, orsakade ockupationen stora diskussioner. Ockupationen fördömdes av de flesta kommunister, men statsminister Mauno Koivisto är försiktig i sina uttalanden i ljudklippen.

Peter Lodenius intervjuas - Spela upp på Arenan

President Urho Kekkonen var den förste västerländske politikern som besökte Tjeckoslovakien officiellt efter augusti 1968.

Tjeckoslovakien tio år senare - Spela upp på Arenan