Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Pigg smörbult och argsinta tjädrar - första sommaren med Naturväktarna

Från 2007
Uppdaterad 24.02.2020 15:08.
Naturväktarna, 1971
Bildtext Naturväktarna, 1971
Bild: Yle kuvapalvelu

1971 började ett långlivat program i den svenska radion. Ett interaktivt program där lyssnarna fick ringa, skriva och skicka in djur och växter. Här kan du lyssna på det fjortonde avsnittet ur den första säsongen.

Naturväktarna hösten 1971

68:15

Naturväktarna började sändas 1971 och har efter det nått en trogen lyssnarskara runt om i Finland. Naturväktarna hör lika mycket till finlandssvenskarnas stugsommar som utombordsmotorn. Och också yngre generationer hittar Naturväktarna.

Naturväktarna svarar på frågor kring Finlands växter, djurliv och naturliv i allmänhet. Naturväktarna diskuterar gärna lyssnarnas frågor och problem men ger inte gärna råd i "utrotningsfrågor".

De första väktarna 1971 var Harry Krogerus och Göran Bergman tillsammans med redaktör Rolf Grönblom.Vi får stifta bekantskap med en pigg smörbult som avlidit på resan till redaktionen.

Det rings in en mängd frågor: Är det parasiter som gör tjädrar ovanligt argsinta? Och hur är det med ålblod - är det giftigt? Med lugna och sakliga röster svarar väktarna Harry Krogerus och Göran Bergman samt programledaren Rolf Grönblom på lyssnarnas frågor.

Text: Ida Fellman

Läs också