Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Angela Davis fängslad och frisläppt

Uppdaterad 29.12.2015 12:08.

Angela Davis (född 1944 i Birmingham, Alabama) är en amerikansk kommunist, feminist och människorättsaktivist. Hon har varit symbolen för många i de svartas kamp och en kvinnlig ikon för de Svarta Pantrarna. Här kommer hon till tals i intervjuer.

I det första klippet intervjuas Fania Davis, som är syster till Angela. Hon reser runt på en kampanj för Angela som sitter fängslad, för mord i en rättssal. Fania Davis påpekar att president Richard Nixon har sagt att man skall behandla Angela som man behandlar terrorister, ärkekonservativa Ronald Reagan i Kalifornien förföljer henne, och hon har avstängts från universitetet. Man ger henne inte mat i fängelset. Fania Davis menar att detta är ett led i Richard Nixons konservativa presidentvalskampanj.

Men många vita grupper står bakom kampanjen för att befria Angela Davis. Man har märkt att myndigheterna blivit alltmer hänsynslösa. Bland annat händelserna med George Jackson, en författare som dödades i fängelset, och nationalgardets massaker på svarta fångar i Attica har lett till en politiseringsprocess långt utanför vänstern, påpekar Fania Davis och redaktör Johan von Bonsdorff.

Angela Davis befriades 1 ½ år senare, och fanns vara oskyldig. I det andra klippet från 1975 får vi höra om frigivningen och kampen för de svartas rättigheter. Och vilken roll hon anser att kulturen spelar i människorättsfrågor.

Den revolutionära kampen och kampen mot rasism, menar Angela Davis, skall inte föras bara teoretiskt, i marxistisk litteratur, utan även i musik och annan litteratur. Teori avskräcker många, medan en sång talar rakt till människan. Angela Davis nämner artister och författare som Stevie Wonder, Richard Wright, James Baldwin och Gil Scot Heron. Stevie Wonders texter talar om hurudant det amerikanska samhället är för en svart. Och Gil Scot Herons The Watergate Blues talar på ett vackert, inte vulgärt sätt, om Watergateskandalen. Vi kan inte bara fokusera på ras, folk behöver också kultur, säger Angela Davis.

De svartas kamp är en del av artbetarklassens kamp. Vi kan inte resa tillbaka till Afrika, det är orealistiskt och de svarta spelar en stor roll för det ekonomiska livet i USA och materialistiska
världen.

Text: Ida Fellman

Läs också