Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Raskravaller i USA på 1960-talet

Från 2007
Uppdaterad 08.05.2018 13:56.
Svart man arresteras i Los Angeles, 1966
Bildtext Svart man arresteras i Los Angeles, 1966
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

På 1960-talet spreds kravaller och aktioner runt om i USA, där många sådana människor deltog. Gnistan var ofta någon enskild händelse.

Dödsfall, krypskyttar, bränder, butiker som skövlats, svältande människor kom i kölvattnet. Både svarta och vita deltog ofta i kravallerna.

Polisen arresterar en man, troligen 12 augusti 1965
Bildtext Polisen arresterar en man i Los Angeles, 1967
Bild: Wikicommons

Vapenaffärerna blomstrade, då människor köpte vapen för att försvara sig. I vissa städer måste tog man in federala Vietnamhärdade och kravalltränade soldater för att omringa städerna.

Kravaller i Los Angeles

2:56

De första kravallerna vi kan lyssna på här utspelar sig i stadsdelen Watts i Los Angeles 1965. Redaktör Stina Stenman-Nyquist förvånar sig över att det sker i Kalifornien, där "negerns ställning är bättre än i resten av Amerika och där förstäderna inte ens kan kallas slum".

Det uppenbara hatet mot de vita syns i protesterna. Martin Luther King talar om negerns desillusionerade existens.

Kravaller i Detroit

2:53

Man trodde att Detroit skulle sparas för här fanns två mörkhyade i kongressen, 1967.

Men efter att polisen gjorde en räd mot en så kallad negerklubb som sålde illegal sprit var kravaller ett faktum även här.

Kravaller efter mordet på Martin Luther King

3:14

Kravaller i Washington och Chicago

2:17

1968 svepte kravaller fram efter mordet på Martin Luther King, som Stokely Carmichael sade: skaffa er vapen för att hämnas mordet på King.

Kravaller i Pennsylvania, Ohio och Washington D C

2:07

Kravaller i Augusta, Georgia

2:43

1970 uppstod kravaller då en svart fängelseintendent dödats av sina medfångar. Och polisen sköt ihjäl svarta demonstranter.

Den svarta författaren James Baldwin säger i sin bok Fire next time (Nästa gång elden) att de farligaste är de som inget har att förlora. För många var raskravallerna nödvändiga.