Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Elridge Cleaver, Black Panthers och Malcom X - Atte Blom om de svarta i USA

Från 2013
Uppdaterad 03.06.2020 16:35.
Karta av USA
Bildtext Karta av USA
Bild: Yle

Musikmannen Atte Blom var passionerat intresserad av afro-amerikanernas frihetskamp i USA. Han gjorde många analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur, med utgångspunkt i jazzen, Elridge Cleaver, de Svarta Pantrarna och Malcom X.

Dilemmat Amerika – bilden av USA förändras

28:57

Bilden av USA har förändrats i slutet av 1960-talet. Många börjar rikta kritik mot USA, i och med Vietnam-kriget. Men antiamerikanskhet är inte lösningen menar både Georg Henrik von Wright och Atte Blom.

Med sin makt och rikedom kan det amerikanska folket göra mycket illa, men också mycket gott. Atte Blom redogör för det politiska uppvaknandet och popmusiken.

Het sommar med Elridge Cleaver och De Svarta Pantrarna

8:31

Han börjar med Rosa Parks i bussen den 1 december 1955 och går vidare till studentrevolterna, de s.k. sit-ins, Martin Luther King och Black Power-rörelsen.

Om Malcolm X

19:36

Men en generationsväxling skedde då afro-amerikanerna inte fick medborgerliga rättghieter, utan fick uppleva polisbrutalitet och dödsskjutningar. Atte Blom redogör för Malcolm X, Stokeley Carmichael, Rap Brown, James Foreman, Elridge Cleaver och Lee Roi Jones.

Dö, nigger, dö

17:55

Deras texter är komplicerade analyser med klassmotsättningar och samhällsanalys. Det är inte fråga om svart rasism, menar Atte Blom. Våldet är en nödvändig del av den revolutionära kampen. Den svarta kapitalismen funkar inte.

Läs också