Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Kapat sovjetiskt plan i Finland

Uppdaterad 11.07.2017 15:52.

En varm julidag 1977 fick Finland av en slump huvudrollen i en internationell flygkapning. Ett sovjetiskt passagerarplan, som kapats på en inrikesrutt, landade på Helsingfors-Vanda flygfält.

Två sovjetiska ynglingar hade kapat passagerarplanet, en Tupolev 134, på en rutt från Petroskoj till Moskva. Kaparna ville flyga till Stockholm, men bränslet räckte inte och man var tvungen att landa i Sjöskog, Finland.

Sverige ville inte ta emot de två unga männen och Finland stod inför en farlig men också obekväm situation. President Kekkonen måste undanbe sig sovjetisk inblandning.

De unga kaparna krävde bränsle och möjligheter att flyga vidare, annars skulle de spränga planet med en granat (efteråt visade det sig vara en träningsgranat som inte var försedd med laddning).

Kaparna frigav med jämna mellanrum 69 av alla passagerare, först kvinnor och barn, från det kokheta planet. De sista 4 personerna flydde då kaparna somnat av utmattning.

Efter 34 timmar gav sig de två unga männen 19-åriga Alexandr Zagirnjak och 22-åriga Gennadi Sheludko. De förhördes först av Centralkriminalpolisen i Finland, men utlämnades till Sovjetunionen efter tre dagar.

Gennadi Seludko, som hade suttit i fångläger för stöld fick 15 år fängelse och Alexandr Zagirnjak 8 års fängelse.

Här kan man följa med de dramatiska nyhetsinslagen, men också se journalisternas långa och händelselösa väntan på en tom flygstation i Sjöskog.