Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Att jaga och tillreda sjöfågel på Åland 1995

Från 2009
Uppdaterad 02.04.2015 13:44.
6 min

Innan Finland gick med i EU var vårjakt på ejder tillåten på Åland. Nu är saken en kontroversiell fråga som ålänningar återkommer till. Här får du följa med och lära dig flå och tillreda sjöfågel i april 1995.

Vårfågeljaktens vara eller icke vara fortsätter väcka känslor i skärgården. Vårjaktsäsongen pågick några veckor i mars-april. Nuförtiden får man endast jaga ejder på hösten.

Jägarna menar att det inte längre handlar om biologi, utan fågelskyddarna vill bara märka sitt revir. För jägarna är det frågan om ett kulturarv genom vilket de samtidigt sköter viltvård exempelvis genom att sätta upp fågelholkar.

Medan vårjaktens motståndare säger att sjöfågeljägarna gör mera skada än nytta. De som vill förbjuda vårjakten på sjöfåglar betonar att det inte kan vara tillåtet att jaga under fåglarnas häckningstid på våren.

Vårjaktens motståndare talar redaktör Gunbritt Zilliacus inte med i detta program. Här får vi träffa dem som talar om de långa anorna.

Marita tillreder en svärta åt sina barnbarn. Innan man kan lägga sjöfågeln i grytan bör man dock förbereda köttet.

Först plockar Marita fjädrarna. Fågeln blir svedd för att dunen lättare skall gå att plocka bort. Marita skrapar och sköljer. Sedan avlägsnar hon inälvorna, och sköljer den igen. Till sist styckar Marita fågeln.

Efter det ser köttet ut som något vi kan köpa i ett snabbköp. Sjöfågelkött skall brynas och sedan kokas länge och långsamt, minst tre timmar. Av skyn görs såsen.

Sjöfågel är gott och nyttigt. Dessutom är det roligt att jaga, menar Marita.

Vi får också se hur det går till då man jagar. Lasse och Börje sitter bakom en sten och gör ejderlockrop. Ejdrarna lockas till platsen av dessa och av lockfåglarna, vettarna.

Via programmet nedan kan man följa med ejderjakt på Houtskär.