Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tove Jansson: Om trygghet och skräck i muminböckerna

Från 2007
Uppdaterad 20.03.2017 15:18.
Trygghet och skräck i barnboken - Spela upp på Arenan

I muminböckerna är trygghet och skräck viktiga beståndsdelar. Tove Jansson talar om kombinationen mellan dem.

I det första klippet talar Tove Jansson om varför en författare väljer att skriva om barnets värld. I barnets värld går trygghet och katastrof parallellt, irrationellt och logiskt. Innerst inne berättar man för sig själv.

Tove Jansson talar också om illustrationerna. Bilderna är till för läsaren, för att klargöra eller förmildra det författaren inte lyckats säga i ord.

Författaren till barnböcker är alltid skyldig sina läsare ett lyckligt slut, eller ett öppet slut med möjligheter att bygga vidare själv. Läsaren, barnet, känner sig annars lurad och övergiven.

Barn har en fallenhet för det hemska, på ett positivt sätt. Men tryggheten finns, och skall finnas där samtidigt. Att krypa under täcket vid åskväder, pappan som alltid drar upp klockan så att jorden inte kan gå under.

Det andra klippet börjar med att Tove Jansson läser ur Vem skall trösta knyttet. Efter det spinner hon och redaktör Majlis Qvickström vidare på detta med trygghet och skräck. De diskuterar de olika muminfigurerna, öar och miljöer. Tove Jansson berättar även om sin första "vuxenbok" Bildhuggarens dotter.

Text: Ida Fellman