Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Plikt och glädje när frun får blommor

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2016 19:17.
Hurudana var de blommor er hustru fick senast? - Spela upp på Arenan

När fick er Fru blommor sist? Och hurudana var de blommor er fru då fick? Ulla Gyllenberg gör konsumentupplysning där hon undersöker blompriser och blomkvalitet. Men mottagarna, vare sig det är modern eller frun, bör inte glömma sina plikter.

Ulla Gylleneberg besöker i sitt konsumentupplysningsprogram en blomsterhandel och diskuterar med blomsterförsäljare Sture Thibblin. Hon vill veta hur priserna på blommor bestäms och vad man tar för servicen.

Hur är det att sända blommor? Hur vet kunden att mottagaren får fina och fräscha blommor? Sture Thibblin berättar om hur blommorna beställs per telefon eller brev.

På landsorten kanske det bara finns en enda blomsteraffär. De dyrare priserna beror på avsaknaden av konkurrens och på högre fraktkostnader.

Hur många känner till klassificeringen av blommor i tre klasser? Inge Fontell gör ett besök i en stor trädgårdshandel. Utseendet är det avgörande för klassificeringe. Tredje klass blommor används t.ex. vid binderier.

Tulpanen är den mest sålda blomman. Populära är också nejlika, krysantemum och ros. Och så några detaljer om vad mottagaren skall göra med sina blommor. Tulpaner får inte stå i för högt vatten och de skall snittas med kniv, inte sax, varje dag. Köp inte knoppiga rosor. Rosorna skall skalas och snittas, men det är gammalmodigt att krossa dem. Nejlikor får inte snittas vid leden, då kan de inte ta upp vatten alls.

Men det viktigaste av allt är att man tackar för blommorna.

Söndagsöppet 1983 berättar om hur blommor odlas till morsdag och hur rosorna sedan bör behandlas av modern. Det är viktigt att mamma skall ta hand om de blommor hon fått i gåva rätt. Det är förstås modern som skall snitta blommorna, hitta vas, ge rätt tempererat vatten samt sätta rosen i kyligare temperatur till natten. Detta och mycket mera berättar blomsterodlare Gunnar Bäck i Borgå för redaktör Harry Granberg.

Hur du tar hand om din ros - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan