Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Bensowstyrelsen har inte vårt förtroende"

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2015 16:53.
Bildtext Patent- och registerstyrelsen är inte nöjd med Bensowstyrelsen.
Bild: Yle

Patent- och registerstyrelsen PRS säger att den saknar förtroende för styrelsen vid Bensows stiftelse, efter nya avslöjanden i programmet MOT i måndags. PRS ber Bensowstyrelsen att "dra sina egna slutsatser".

Daghemmet Lilla Lyan i Grankulla.
Bildtext Renoveringen av stiftelsens barnhem stoppades av Grankulla stad i september efter att man upptäckt allvarliga fel i renoveringen. Bygglov saknades också.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

- Den nuvarande styrelsen är inte i en sådan position att den kan åtnjuta vårt förtroende, konstaterar Juha Viertola som ansvarar för stiftelseövervakningen.

Det här är ett ovanligt kraftigt uttalande från myndigheten. I praktiken får PRS inte uppmana en styrelse att avgå, men mellan raderna är det troligen ändå det som Viertola nu säger.

Styrelseordförande Iselin Krogerus-Thermans upprepade okunskap om missförhållandena och styrelsens agerande i samband med den misslyckande miljonrenoveringen blev till slut för mycket för den övervakande myndigheten.

- Bensowstyrelsen ska nu alltså dra sina egna slutsatser, tillägger han.

Efter en eventuell avgång kommer PRS att utnämna en god man som tills vidare kan ansvara för stiftelsens verksamhet. Sedan kan myndigheten utse en ny styrelse som åtnjuter dess förtroende.

I sista hand har Patent- och registerstyrelsen också möjlighet att driva ärendet inför domstol. En domstol kan tvinga styrelsen att avgå, om det finns bevisliga skäl för det.

Samtidigt kräver PRS att den nuvarande styrelsen utreder de missförhållanden som MOT-programmet tog upp. Myndigheten har också gjort en polisanmälan till polisinrättningen i Västra Nyland.

Bensowstyrelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman säger i en intervju för Yle Huvudstadsregionen att hon gärna avgår.

Läs också:
Bensow mörkade mögelrapport
Nya avslöjanden kring Bensows daghemsbygge