Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Miljöreportage: Finska viken

Från 2007
Uppdaterad 09.05.2019 14:07.

1989 gjorde redaktör Greger Grönqvist ett program om Finska vikens mående. Han besökte Leningrad, Estland och Aspö, och talade med många experter. Här får vi se hårresande bilder och höra skrämmande fakta.

I början av programmet får vi höra att problemen med Finska viken förutom alla tungmetaller, dioxiner och gifter är övergödning.

Guy Hällfors, algforskare, talar om att algblomningar av framför allt blågröna alger har ökat. De kommer att öka märkbart, säger också Ann-Britt Andersin.

Efter det följer vi redaktör Greger Grönqvist till Sovjetunionen, och ser industriernas avfall, ibland bestående av livsfarliga gifter, som rinner, sprutar och strömmar in i Finska viken.

Vi besöker först Leningrad, Kexholm (Priozersk) och Ladoga. Och till Ladogas nedsmutsning hjälper också Finland till.

Så beger vi oss till Estland, Narva och Pärnu, med floden Saugajoki, som varje vår "brinner".

Vi reser sedan tillbaka till Aspö, för att se hur fiskarna där upplever havets tillstånd. Fiskaren Veikko Yrjöla säger att han aldrig har sett så mycket alger tidigare. Och Lars Puurtinen påpekar att om några år kommer havet att vara en enda "skitpöl". Och då står vi inför den verkliga katastrofen, påpekar Ann-Britt Andersin och Guy Hällfors.

Text: Ida Fellman